Τέρμα στα δωρεάν ποτά στις πτήσεις μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ;

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου ώστε να στηρίξει τις τιμές έχει ήδη οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών των καυσίμων κατά 30%. Το ριμπάουντ αυτό στον μαύρο χρυσό απειλεί το πενταετές κερδοφόρο σερί για τη βιομηχανία, που αναζητά τρόπους να παραμείνει στον αφρό..

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μερικές από τις μεγάλες αεροπορικές

εταιρείες της Ασίας που κακομαθαίνουν τους πελάτες τους με την προσφορά δωρεάν αλκοόλ και άλλα μέσα διασκέδασης για τις ώρες της πτήσης, μπορεί σύντομα να σταματήσουν αυτή τη συνήθεια.

Κάποιοι αερομεταφορείς δεν θα μπορούν πια να κάνουν τις προσφορές εν ώρα πτήσης που λάνσαρε επιτυχώς η Singapore Airlines κατά τη δεκαετία του '70, καθώς η μείωση της παραγωγής πετρελαίου που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε στην αύξηση της τιμής των καυσίμων σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου αεροπλοΐας.

Υπάρχουν κι άλλες επιλογές, όπως η περικοπή μη προσοδοφόρων δρομολογίων, η απόσυρση των αεροσκαφών που καταναλώνουν πολλά καύσιμα και φυσικά η αύξηση των εισιτηρίων.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, γιατί τα περιθώρια κέρδους των ασιατικών αεροπορικών είναι σχεδόν στο 50% των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους των ανταγωνιστικών εταιρειών της Βόρειας Αμερικής, καθώς ο ανταγωνισμός οδήγησε αναγκαστικά στη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.

Για το 2016, αναμένεται ότι οι εταιρείες της Β. Αμερικής θα έχουν 15% περιθώριο κέρδους, έναντι 8% για εκείνες της Ασίας και του Ειρηνικού, σύμφωνα με τη Διεθνών Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές χαμηλού κόστους, όπως η AirAsia Bhd ή η Jetstar (θυγατρική της Qantas) εδώ και καρό προσπαθούν να μαζέψουν περισσότερα κέρδη προσθέτοντας επιπλέον χρέωσεις στους επιβάτες. Ενδεικτικά, ο Μάικλ Ο Λίρι της Ryanair το 2009 είχε προτείνει να χρεώνεται... η χρήση τουαλέτας από τους πελάτες.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να μειώνονται από τα σχεδόν 100 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2014 και έφτασαν μέχρι τα 26 δολάρια τον Ιανουάριο του 2016. Τα συμβόλαια του Μπρνετ παράδοσης Φεβρουαρίου αυξήθηκαν κατά 13% την περασμένη εβδομάδα και τα καύσιμα των αεροσκαφών έκαναν άλμα 11%.

Keywords
Τυχαία Θέματα