Τέλος στο σήριαλ με τον Άκτορα για την υδροδότηση της Ρόδου

της Μαριάννας Τζάννε

Σχεδόν 12 μήνες μετά την ανάδειξή της ως προσωρινού αναδόχου, υπογράφει σήμερα την σύμβαση με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η Άκτωρ ΑΤΕ, για την ανάληψη της διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του φράγματος Γαδουρά από το οποίο θα υδροδοτηθεί εντός των προσεχών ημερών, η Ρόδος.

Στην πραγματικότητα φαίνεται να επιλύεται ένα πολύμηνο σήριαλ που στέρησε το νερό από το νησί

και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, η υδροδότηση από το φράγμα θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από το διάστημα των πέντε εβδομάδων, κάτι που προϋποθέτει και την εντατικοποίηση των εργασιών για να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα του νερού. Όπως αναφέρει το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί οφείλεται κυρίως στην ανομβρία και στο γεγονός ότι στέρεψαν οι 300 γεωτρήσεις που τροφοδοτούσαν την Ρόδο.

Ωστόσο, στο νησί οι νέες υποδομές συνδέονται με την αύξηση του κόστους κατανάλωσης του νερού, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Όπως αναφέρει, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρόδου, το νερό δε θα δίνεται δωρεάν και δεν θα πωλείται με το κυβικό. «Όση ποσότητα και αν πάρει ο Δήμος θα πληρώσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Το κόστος αυτό όπως φαίνεται θα ανέλθει στα 7.421.133 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (σ.σ το κόστος της εργολαβίας διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του έργου «Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά). Στο παραπάνω ποσό, αναφέρουν, θα προστεθεί η δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία του συνόλου του έργου και τυχόν ζημίες που δεν βαραίνουν τον ανάδοχο της καθημερινής διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε βάθος πενταετίας η ΔΕΥΑΡ, δηλαδή οι καταναλωτές, θα πρέπει να καταβάλουν πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως θα σημάνει λογικά μια αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης που μπορεί να φτάνει και το 25% ή περίπου 9 λεπτά το κυβικό». Από την Περιφέρεια αναφέρουν ότι το κόστος για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού δεν θα ξεπεράσει τα 0,6 λεπτά ανά κυβικό.

Το φράγμα Γαδουρά με μέγιστη δυναμικότητα 21 εκατομμύρια κυβικά είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής στο Αιγαίο τα τελευταία 30 χρόνια με το κόστος να ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση που υπογράφτηκε προ δεκαετίας με την ΑΕΓΕΚ, πέρασε δια πυρός και σιδήρου, εξαιτίας των απανωτών παρατάσεων και πριν ένα χρόνο, λόγω του οξύτατου εργολαβικού πόλεμου που προκάλεσε η ανάθεση της λειτουργίας του διυλιστηρίου.

Ο σχετικός διαγωνισμός ύψους 7,8 εκατ. ευρώ προκηρύχθηκε στα μέσα του 2015, αναδεικνύοντας προσωρινό ανάδοχο, την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας προκάλεσε βροχή ενστάσεων και προσφυγών από την κοινοπραξία που αποκλείστηκε την «Τεχνική Εταιρεία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ – Μηχανική Περιβάλλοντος ΑΕ- Στήριξη Τεχνική ΑΕ» ενώ η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Περιφέρεια αναγκάστηκε να στραφεί εναντίον απόφασης του ίδιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την σύναψη της 3ης συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 672.138,67 ευρώ με τον ανάδοχο της αρχικής σύμβασης.

Με τη νέα σύμβαση, αντιμετωπιζόταν η δαπάνη εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών που αφορούν σε παράταση της περιόδου αποδοτικής λειτουργίας του έργου για διάστημα 8 μηνών, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην αρχική σύμβαση.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια το φράγμα θα υδροδοτήσει την πόλη της Ρόδου και όχι τα χωριά.

Όπως σημειώνουν αυτό προβλέπεται στη β΄ φάση του έργου που προϋποθέτει χρηματοδότηση άνω των 80 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του, σχέδιο για το οποίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να υλοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα