ΤΕΕ: Tαφόπλακα για τους μηχανικούς το ασφαλιστικό

Σφοδρή επίθεση στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έκανε με παρεμβάσεις του κατά τη σημερινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Εκπροσωπώντας το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε ευθέως «να μας αφήσετε μόνους μας», τονίζοντας ότι η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα

του ΤΣΜΕΔΕ, την οποία το ΤΕΕ απέστειλε σε όλους τους Βουλευτές και την κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, αποδεικνύει ότι το Ταμείο των Μηχανικών είναι βιώσιμο για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Κατήγγειλε μάλιστα ότι καταστρέφεται ένα υγιές ταμείο, χωρίς πραγματικό λόγο, καθώς τα αποθεματικά του, που διασφαλίζουν την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου ΤΣΜΕΔΕ, δεν επαρκούν για το συνολικό ασφαλιστικό σύστημα.

Ο κ. Στασινός επέμεινε και στο θέμα της αύξησης των εισφορών, τονίζοντας ότι οδηγούν εκτός χώρας και εκτός επαγγέλματος περισσότερους από 4.000 μηχανικούς το χρόνο, με αυξητικές τάσεις.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναγνώρισε ότι με το σχέδιο νόμου όσοι μηχανικοί έχουν έσοδα μέχρι 1000 ευρώ το μήνα, μετά τις επιβαρύνσεις για εισφορές και φορολογία θα πληρώνουν λιγότερα από όσα σήμερα αλλά αντέτεινε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούμε για τους νέους επιστήμονες, δηλαδή καθαρό εισόδημα κάτω των 500 ευρώ, χωρίς σπίτι και χωρίς στόχους για βελτίωση της ζωής του.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, παραθέτοντας και επιπλέον παραδείγματα υπέρμετρης αύξησης των εισφορών για μηχανικούς με μεγαλύτερα εισοδήματα αλλά και θέτοντας το πρόβλημα της επιβίωσης των τεχνικών εταιρειών λόγω της μη ύπαρξης αποθεματικών στο ΤΣΜΕΔΕ για την εγγυοδοσία τους, κατέληξε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει την ταφόπλακα του κλάδου των μηχανικών» και δήλωσε ότι θεωρεί αδιανόητο «να μην το καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι μηχανικοί βουλευτές».

Keywords
Τυχαία Θέματα