Τα σχέδια για ελληνικο-ιταλική συνεργασία στη Ναυτιλία

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η είσοδος του Ομίλου Γκριμάλντι στην ελληνική ακτοπλοΐα και η πρωτοκαθεδρία που απέκτησε ο Όμιλός του στην Αδριατική μετατρέποντας σε παρελθόν, ένδοξο μεν, παρελθόν δε, την ελληνική αυτοκρατορία στη θάλασσα αυτή ίσως είναι η ευκαιρία να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά, όσον αφορά τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ειδικά με την κινεζική ναυτιλία να κάνει επέλαση, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή ναυτιλία η οποία καλείται να αντέξει

στους δυνατούς εξ ανατολών εμπορικούς ανέμους, οι οποίοι σαρώνουν τη δύση.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται στον Πειραιά το διήμερο συνέδριο, συνάντηση επί της ουσίας των 22 Propeller Clubs της Ιταλίας με το Propeller Club Πειραιά.
Χθες, Δευτέρα, παρουσιάστηκαν τα μοντέλα ανάπτυξης της ναυτιλίας της Ελλάδας και της Ιταλίας με τίτλο της θεματικής αυτής ενότητας «Οδυσσέας.... Δεν θα ταξιδέψει ποτέ μόνος».

Στο πάνελ συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Πατέρας, ο Πρόεδρος της Helmepa, Γιώργος Γράτσος και ο Πρόεδρος Ελλήνων Ναυλομεσιτών, Γιάννης Κοτζιάς και ο Ταμίας του Propeller Club, ιδρυτικό στέλεχος της Ship Finance Solutions, κ. Δημήτρης Βασιλάκος.

Όπως επεσήμανε στην αρχική του ομιλία ο Κωνσταντίνος Ρόκος αντιπρόεδρος του διεθνούς Propeller Club-USA « τα δύο κράτη έχουν πολλά να κερδίσουν από τη μεταξύ τους συνεργασία για την αξιολόγηση των κινδύνων αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μία γεωγραφική περιοχή, η οποία επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις γεωπολιτικές αλλά και οικονομικές αλλαγές που συντελέστηκαν στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική με κορυφαίες τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και το χρέους που μειώνουν τις προοπτικές».

Κοινή διαπίστωση και για τις δύο πλευρές ήταν ότι τα επιβατηγά πλοία, τα κρουαζιερόπλοια και τα Ro-Ro είναι το έδαφος για τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών εφοπλιστών.

Όπως υπογραμμίστηκε η και από τις δύο πλευρές η Ελλάδα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία ελέγχοντας το 17% του παγκόσμιο στόλου. Συμβάλει στο ΑΕΠ με ποσοστό 7% ενώ απασχολεί περίπου 300.000 εργαζόμενους σε στεριά και θάλασσα που είναι περίπου το 7% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Από την άλλη πλευρά η ιταλική ναυτιλία συνεισφέρει 32,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο ιταλικό ΑΕΠ ποσοστό 2,03% και απασχολεί το 2% του εργατικού δυναμικού της χώρας περίπου 480.000 εργαζόμενους.

Η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται στα 340 εκατομμύρια τα όνους dw και του ιταλικού στα 17 εκατομμύρια. Οι Ιταλοί έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς παίκτες όσο αφορά τεχνολογικά προηγμένους τομείς για πλοία Ro-Ro , επιβατηγά-κρουαζιερόπλοια και μεταφοράς χημικών.

Στην κρουαζιέρα οι Ιταλοί έχουν πρωτεύοντα ρόλο με 6,2 εκατομμύρια επιβάτες 4.600 cruise stops ενώ εξειδικεύονται στην ναυπήγηση επιβατηγών πλοίων και πολυτελών γιοτ.

Επίσης οι Ιταλοί είναι από τους μεγαλύτερους μεταφορείς αγαθών μαζί με τους Ολλανδούς και τους Άγγλους στη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων της Ευρώπης μεταφέροντας 272 εκατομμύρια τόνους ήτοι τι 12% του συνόλου της Ευρώπης έναντι 100 εκατομμυρίων τόνων που μεταφέρουν οι Έλληνες. Πάντως τόσο οι Έλληνες όσο και οι Κύπριοι είχαν τα τελευταία πέντε χρόνια τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο αυτό με ποσοστό αύξησης 30% και 47% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας των δύο χωρών επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα χρηματοδοτείται από διεθνείς τράπεζες σε ποσοστό 85% και φθάνει ο δανεισμός της, σε αντίθεση με την ιταλική οικονομία της οποίας ο δανεισμός γίνεται σε ποσοστό 90% από ιταλικές τράπεζες με έδρα την Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα