Τα «φθηνά (δημιουργικά) μυαλά»

Κάνοντας ρεπορτάζ σε μέλη της αναδυόμενης startup σκηνής των Αθηνών, σε μια προσπάθεια να ορίσω τα χαρακτηριστικά της μετά Ε.Τ. ( εξαγορά Taxibeat) εποχής, «κόλλησα» σε μια έκφραση που μου είπαν οι 30ρηδες φίλοι μου: «Φθηνά (δημιουργικά) μυαλά». Πάνω εκεί στήριξα ένα ποστ που ανέβασα στο fb.

Το επαναφέρω εδώ:

«Δεν θέλω να στεναχωρήσω κανέναν από τους φίλους μου που συζητούν (αμέριμνοι ορισμένοι) για ποσοστά, πρωτιές, δίδυμα και τρίδυμα, ενιαίους φορείς

και άλλα ηχηρά, αλλά η πραγματικότητα εκεί έξω από τη γυάλα προστάζει για διαφορετικά πράγματα.

Κάποτε - βαθύ παρελθόν για τους σημερινούς 30άρηδες- ένας πολιτικός ηγέτης ξόρκιζε την προοπτική να φθάσει το εργατικό δυναμικό να γίνει ... «γκαρσόνια της Ευρώπης».

Δεκαετίες μετά μάθαμε ότι το μέλλον μας δεν είναι η Βουλγαρία και τα «φθηνά εργατικά χέρια».

Σήμερα, από τα «φθηνά εργατικά χέρια» φθάσαμε στα «φθηνά μυαλά».

Και δεν είναι ντροπή. Τόσο αποτιμούν την εργασία χιλιάδων νέων δημιουργικών Ελλήνων και για αυτό επενδύσεις όπως εκείνη της Daimler για το Taxibeat θα πολλαπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον.
«Δεν δουλεύουμε by the book και συμφέρουμε» λέει 30αρης φίλος μιας επιτυχημένης startup που έχει δεχθεί πρόταση από το εξωτερικό με την προϋπόθεση η ομάδα να μείνει και να διευρυνθεί αλλά με έδρα και βάση στην Ελλάδα.

Με τα «φθηνά μυαλά» θα ασχοληθεί κανείς από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό ή δεν προλαβαίνουν από το να διαβάζουν δημοσκοπήσεις...».

Τα «φθηνά (δημιουργικά) μυαλά» υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα μας και λογικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «βαρύ πυροβολικό» της ανάπτυξης – μιας άλλου τύπου ανάπτυξης που δίνει σημασία στην οικονομία της γνώσης.

Οι επενδυτές που προέρχονται από μεγάλους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους έχοντας πειστεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα επιστημονικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών κινούνται προς την κατεύθυνση της εξαγοράς εταιρειών που διαθέτουν «καλά μυαλά» και οι οποίες μπορούν γύρω τους να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνεργαζομένων ομάδων που θα δεχθούν να δουλέψουν στο τόπο τους και με ελληνικές αμοιβές αρκεί να πληρώνονται στην ώρα τους. Τα άλλα ( χρήματα κλπ) θα έλθουν αργότερα και μόνο στη βάση της επιτυχίας των στόχων. Με λίγα λόγια, το μοντέλο των επομένων χρόνων θα είναι το εξής: Δημιουργική δουλειά στην Ελλάδα, αλλά τα κέρδη στο εξωτερικό! Μια πραγματικότητα που σήμερα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν φροντίσει να μετασχηματισθούν αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές του πολιτικού προσωπικού».

Το ποστ γράφτηκε το πρωί. Το μεσημέρι συμμετείχα σε μια εκδήλωση για το άνοιγμα του 5ου κύκλου του egg (μια επιτυχημένη πρωτοβουλία στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας από την Eurobank και το Corallia).

Εκεί ανάμεσα σε άλλα συγκράτησα κάτι που θέλω να μεταφέρω εδώ: «Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβαδίζουν με τις τρέχουσες και αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις της οικονομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (πχ. Χρηματοοικονομικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές), κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών και διακρίνονται από σημαντικής έκτασης εφαρμογή στην καθημερινή ζωή (π.χ. Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Βιοτεχνολογία - ΙοΤ), ή/και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (π.χ. Καινοτόμες Εφαρμογές Τουρισμού)».

Keywords
Τυχαία Θέματα