Τα ελληνικά ομόλογα δίνουν ελπίδες για την εκταμίευση της δόσης

Την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να προσπεράσει ακόμα ένα εμπόδιο στον δρόμο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η αγορά ομολόγων δίνει από τώρα θετική ετυμηγορία, αναφέρει το Bloomberg.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν η καλύτερη για τα ελληνικά 10ετή από τον περασμένο Αύγουστο. Οι αποδόσεις υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο έτους, την ώρα που η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός νέου κύματος λιτότητας, μετά και την έγκριση από τη Βουλή

των τελευταίων δράσεων που απαιτούνται μέχρι την ημέρα του επόμενου Ewurogroup της 24ης Μαΐου, όπου και θα αποφασιστεί η αποδέσμευση της επόμενης κρίσιμης δόσης.

«Οι ελληνικές αποδόσεις δείχνουν ότι υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά ότι μπορεί να βρεθεί λύση ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες, γιατί αυτό έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν», αναφέρει ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής έρευνας στον τομέα μάκρο και σταθερού εισοδήματος της SEB AB στη Στοκχόλμη. «Φαίνεται ότι υπάρχει η αντίληψη στην αγορά, την οποία και συμμερίζομαι,ότι υπάρχει πολιτική βούληση να διατηρηθεί η χώρα στην επιφάνεια. Η Ελλάδα βέβαια διατρέχει ακόμα κίνδυνο, κάτι που δεν μπορούν να υποτιμήσουν οι επενδυτές».

Η απόδοση στα 10ετή υποχώρησε κατά τις 110 μ.β ή κατά 1,1% αυτή την εβδομάδα στο 7,42%. Νωρίτερα την Παρασκευή η απόδοση είχε πέσει στο 7,36% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο έτους. Αυτό εν συγκρίσει με το 44% τον Μάρτιο του 2012.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδώσει 9,3% φέτος, ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ρίσκο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ ο κύκλος εργασιών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ανήλθε σε συνολικά 2 εκατ. ευρώ αυτό τον μήνα μέχρι τις 6 Μαΐου. Το νούμερο ήταν 41 εκατ. τον περασμένο μήνα. Ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2004 στα 136 δισ. ευρώ.

Πέραν της Ελλάδας, η αγορά επικεντρώνεται και στα στοιχεία του πληθωρισμού της ευρωζώνης που θα δημοσιοποιηθούν στις 18 Μαΐου, αλλά και στα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Απριλίου. «Τα πρακτικά πιθανόν να δώσουν μια αίσθηση για το πόσο ακόμα η ΕΚΤ θα παραμείνει σε στάση αναμονής», αναφέρει η Lyn Graham-Taylor, της Rabobank International στο Λονδίνο. «Θεωρώ ότι δεν θα θέλει (η ΕΚΤ) να κάνει περισσότερα, μέχρι να δει τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα