Τα 9 δισ.δολάρια δεν είναι αρκετά για το νέο «αστέρι» της ενέργειας στην Κίνα

Ένα ποσό 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό για την CEFC China Energy Co.

Μια εβδομάδα μετά τη μεγάλη συμφωνία, στην οποία κατέληξε η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Κίνας για ένα κομμάτι της Rosneft PJSC, η CEFC China Energy

Co. εμφανίζεται ως πιθανός επενδυτής σε μια "δουλειά" στη Ρωσία, στο χώρο των μετάλλων και της ενέργειας, καθώς και σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου στο λιμάνι Poti της Γεωργίας, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία για τη Rosneft έφερε στο προσκήνιο την CEFC, μετατρέποντάς την από ένα αδιαφανές συγκρότημα στην Κίνα, που έδινε έμφαση κυρίως στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στην ανατολική Ευρώπη, σε έναν εμφανή παίκτη στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή, αφού μπήκε πια στο κλαμπ των εταιρειών όπως η Glencore Plc. Αυτή η ταχεία μεταμόρφωση αυξάνει την περιέργεια για την προέλευση της εταιρείας, πόσο στενή είναι η σχέση της με την κυβέρνηση και με ποιον τρόπο και μέσα, χρηματοδοτεί την επέκταση του κύκλου εργασιών της.

"Είναι εντυπωσιακό, κυρίως διότι αυτή η ελάχιστα γνωστή εταιρεία ήταν σε θέση να κάνει το είδος των μεγάλων συναλλαγών που βλέπουμε κυρίως στις κρατικές εταιρείες ενέργειας", δήλωσε ο Λαμπάν Γιου, επικεφαλής της διαχείρισης ιδίων κεφαλαίων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ασίας στο Jefferies Group LLC στο Χονγκ Κονγκ . "Πολλοί άνθρωποι δεν το έχουν ακούσει ποτέ και δεν ξέρουν από πού προέρχονται τα κεφάλαια για αυτές τις εξαγορές."

Ξεκινώντας ως μικρή εμπορική εταιρεία το 2002, η CEFC έχει αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών, τερματικών σταθμών, διυλιστηρίων και πετρελαϊκών εκτάσεων, καθώς και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Στη δήλωσή της σχετικά με τη συμφωνία για τη Rosneft, η CEFC χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, με 50.000 εργαζόμενους και έσοδα άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κινεζική εταιρεία εξετάζει την απόκτηση ποσοστού 75% στην ελεύθερη βιομηχανική ζώνη Poti, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Γεωργίας Γκιόργκι Γκασάρια, σε συνέντευξή του στην Τυφλίδα την Τετάρτη. Ο Γκασάρια δήλωσε ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Κίνα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα για να υπογράψει τη συμφωνία για την περιοχή του λιμανιού, η οποία περιλαμβάνει βιομηχανίες χημικών, χάλυβα και ελαφρών κατασκευών.

Keywords
Τυχαία Θέματα