Σύνοδος Κορυφής: Διάχυτος εκνευρισμός στις Βρυξέλλες για τη Τουρκία

του Ιωάννη Αντύπα

Ξεκάθαρος ως προς το κακό κλίμα προς τη Τουρκία το οποίο φάνηκε στη συζήτηση των αρχηγών ήταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο Πολωνός Πρόεδρος λίγο πολύ σημείωσε πως υπάρχει διάχυτος εκνευρισμός στις Βρυξέλλες και πως οι αρχηγοί κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αν χρειάζεται να κόψει τη προενταξιακή βοήθεια στη Τουρκία.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τούσκ συμπλήρωσε πως η ΕΕ θέλει να κρατήσει τη πόρτα ανοιχτή στην Άγκυρα "όμως αυτό γίνεται πολύ δύσκολο" και συμπλήρωσε πως ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη, καλώντας παράλληλα τη Τουρκία να σεβαστεί όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση.

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σημείωσε πως το ένα τρίτο της προ-ενταξιακής βοήθειας πηγαίνει στη ενίσχυση της κοινωνίας πολιτών της Τουρκίας και πως δεν γίνεται να υπάρξει μεταφορά κεφαλαίων από τη προ-ενταξιακή βοήθεια στην υποστήριξη των προσφύγων.

Μερική αλλά όχι σημαντική πρόοδος στο Brexit

Διαστάσεις τύπου - «ελληνικής διαπραγμάτευσης» τείνει να πάρει η διαδικασία των συνομιλιών για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ καθώς οι ηγέτες διαπίστωσαν στη Σύνοδο Κορυφής πως έχει γίνει πρόοδος μεν, «αλλά δεν είμαστε ακόμα σε σημείο που επιτρέπει την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων».

Σε ανακοίνωσή τους με την ολοκλήρωση της δεύτερης συζήτησης για το Brexit, αυτή τη φορά χωρίς τη Βρετανή Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, οι αρχηγοί της ΕΕ διαπίστωσαν πως έχει γίνει μια πρόοδος ειδικά στο θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών στις δύο πλευρές της Μάχγης και στο ρόλο που θα έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επίσης φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόοδος στη σύγκλιση αποφάσεων για την Ιρλανδία και τη συμφωνία που έχει με το Ηνωμένο Βασίλειο για τον καθορισμό των συνόρων τους, όμως δεν φαίνεται η ίδια κατάσταση για το μέγεθος των χρημάτων που θα κληθεί η ΜΒ να καταβάλει με την έξοδο της από την ΕΕ.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση λέει πως αν και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε πως θα τιμήσει τις χρηματικές της υποχρεώσεις «δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής τοποθέτηση ως προς το ύψος τους».

Από τη πλευρά της η Τερέζα Μέι σε συνέντευξη Τύπου είπε πως στην εισήγηση της στους αρχηγούς τόνισε πως θέλει μια δίκαιη συμφωνία εταίρων με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις αλλά πως είναι αισιόδοξη για το τελικό αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως θεωρεί και αυτή πως υπάρχει σύγκλιση σε κάποια από τα ανοιχτά θέματα όπως αυτό των δικαιωμάτων των πολιτών ΕΕ - ΗΒ.

Keywords
Τυχαία Θέματα