Συνεδριάζει σήμερα η ΡΑΕ για το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ

Της Ελένης Στεργίου

Για το ύψους του ΕΤΜΕΑΡ, της χρέωσης υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που περιλαμβάνεται στο λογαριασμό ηλεκτρισμού, θα αποφασίσει σήμερα η ολομέλεια της ΡΑΕ, ύστερα από την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Η πρόθεση είναι να παραμείνουν μεσοσταθμικά στα ίδια επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν

εκπλήξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, όπως για τους πολύ ενεργοβόρους βιομηχανίες (όλες τις Υψηλής Τάσης και εκείνες από τη Μέση Τάση που έχουν καταναλώσεις πάνω από 13 GWh το χρόνο). Επίσης, κυκλοφορούν σενάρια και για αύξηση αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ γύρω στο 5% για τα αγροτικά τιμολόγια.

Βέβαια, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με απόφασή του την περασμένη εβδομάδα, αύξησε από 60% σε 72% το ποσοστό των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων που θα διοχετεύονται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Στόχος τα επιπλέον αυτά έσοδα μαζί με το νέο τέλος που επιβλήθηκε στους προμηθευτές ηλεκτρισμού να μπορέσουν να καλύψουν την «τρύπα» του Ειδικού Λογαριασμού ούτως ώστε να αυξηθεί άμεσα το ΕΤΜΕΑΡ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, χωρίς τα μέτρα, το σωρευτικό έλλειμμα του Λογαριασμού θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2016 στα 287,17 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2017 στα 446,59 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με τους δανειστές, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Οκτωβρίου, προβλέπει την εξάλειψη του ελλείμματος ως το τέλος του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα