Συνδέεται η πτώση του πετρελαίου με το selloff στις τραπεζικές μετοχές;

Όταν καταγράφεται selloff στις τραπεζικές μετοχές, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες που μπορούν να ειπωθούν: ανησυχίες για την πιστωτική αγορά, τα κέρδη, τα αρνητικά επιτόκια, το άσχημη κλίμα στις αγορές.

Τώρα πλέον υπάρχει και μία νέα θεωρία: Για όλα φταίει η πτώση στην τιμή πετρελαίου, με τα κράτη που το παράγουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις και να προχωρούν σε πώληση των τραπεζικών μετοχών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Τα κρατικά επενδυτικά

κεφάλαια αυτών των χωρών – που αντιστοιχούν στο 5% έως 10% των διεθνών assets – έχουν επενδύσει κατά κύριο λόγο σε μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων.

Κλασσικό παράδειγμα οι χώρες του Περσικού Κόλπου:

Και παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα κρατικά επενδυτικά υποστηρίζουν ότι δεν συμμετέχουν στο selloff, διαθέτουν υψηλή έκθεση σε τραπεζικές μετοχές:

«Λόγω του μεγάλου μεγέθους των χαρτοφυλακίων τους και του μεριδίου που διαθέτει σε αυτά ο χρηματοοικονομικός κλάδος, τα πράγματα θα χειροτερέψουν στις αγορές εάν τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια αποφασίσουν ότι πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους», εκτιμά ο Peter Garnry, επικεφαλής μετοχικών επενδύσεων στη Saxo Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα