Στον «αέρα» το χρονοδιάγραμμα για το project των 50 εκατ. ευρώ της KLC στην Κέρκυρα

Της Στεφανίας Σούκη

Στον «αέρα», ελέω ...ελληνικής γραφειοκρατίας, έχουν τιναχθεί τα χρονοδιαγράμματα για την επένδυση των 50 και πλέον εκατ. ευρώ της KLC ΙΙΙ Hellas, η οποία συνδέεται με τον όμιλο Kέρτσικωφ, στο ξενοδοχείο San Stefano στις Μπενίτσες της Κέρκυρας (φωτ.).

Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι η εν λόγω επένδυση ήταν το πρώτο Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, την

άνοιξη του 2015 και μάλιστα με την μετατροπή υφιστάμενης μονάδας (οχι δηλαδή εκ νέου κατασκευή από τα θεμέλια), ωστόσο οι επενδυτές ακόμη «παλεύουν» με τις εγκρίσεις.

Οι νέες καθυστερήσεις έχουν να κάνουν τώρα, για μία ακόμη φορά, με την κατασκευή των τουριστικών κατοικιών που περιλαμβάνονται στο έργο κι έχουν πάει πίσω όλη την επένδυση: Μόλις μέσα στον Αύγουστο το υπουργείο Πολιτισμού απεδέχθη μερικώς την αίτηση θεραπείας που είχαν υποβάλει τον περασμένο Ιούνιο, οι επενδυτές σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο θέτοντας επιπλέον όρους, μεταξύ άλλων, για τις επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες και τα νέα bungalows που περιλαμβάνονται στο έργο, οι οποίες θα πρέπει να απλοποιηθούν και να ακολουθούν, κατά το δυνατόν, τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής. Ενδεικτικά το ΥΠΠΟ ζητεί από τους επενδυτές να καταργήσουν ορισμένα μεμονωμένα κτίσματα που βρίσκονται πλησίον των ορίων του οικοπέδου του ενετικού συγκροτήματος Μάνεση, να διατηρήσουν τους δρόμους και τις διαμορφώσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη, να μη δημιουργήσουν μεγάλες επιφάνειες με υαλοστάσια, να καταργήσουν πέργκολες και στεγασμένους χώρους barbeque κ.τ.λ.. Σχετικές παρατηρήσεις είχαν γίνει από το ΥΠΠΟ και στις αρχές του 2016, όταν είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβάλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο- εξ’ ού και στη συνέχεια η πρώτη αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο φορέας της επένδυσης, η KLC Hellas- ενώ τώρα, η τροποποιημένη μελέτη θα πρέπει να κατατεθεί εκ νέου προς έγκριση στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, γεγονός το οποίο συνεπάγεται περαιτέρω εγκρίσεις και καθυστερήσεις.

Σημειωτέον ότι το έργο αφορά Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα 893 κλινών, με ξενοδοχείο 5 αστέρων 539 κλινών και 76 βίλες 354 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας, με υποστηρικτικές υποδομές, πισίνες, χώρους εστίασης, γήπεδα αθλοπαιδιών, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίκτυα υποδομών, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων κ.α.. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή Μπενίτσες Κέρκυρας, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου περίπου βόρεια του ομώνυμου οικισμού και 8 χιλιομέτρων περίπου νότια-νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας, χτισμένο αμφιθεατρικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα