Στο ΣτΕ προσφεύγει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υπέρ της επένδυσης στην Αφάντου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με σκοπό την ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού για την περιοχή του Γκολφ Αφάντου, ύστερα από τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή.

Η προθεσμία για την προσβολή με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ λήγει στις 20 Ιουνίου 2016 (με την συμπλήρωση 60 ημερών από την επομένη της δημοσίευσης

της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ). Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση προσβολής στο ΣτΕ της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου – Τραουνού – Αφάντου Νήσου Ρόδου, έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Το Συμβούλιο αποφάσισε να ασκήσει αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής για την λήψη απόφασης άσκησης αίτησης ακύρωσης της Υ.Α., λόγω της σπουδαιότητας του θέματος.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη και Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, το έννομο συμφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, είναι πρόδηλο, καθώς η σχεδιαζόμενη επένδυση στο Γκολφ Αφάντου θα συμβάλει καταλυτικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Η εκ των υστέρων μονομερής μεταβολή επί τα χείρω ουσιωδών διαγωνιστικών όρων, επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις που καθιστούν το επενδυτικό εγχείρημα δύσκολα υλοποιήσιμο, σε σχέση με αυτό που ήταν γνωστό κατά τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Οι λόγοι ακύρωσης που επικαλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο με την απόφασή του, είναι οι εξής:

- Μη νόμιμη – στην προκειμένη περίπτωση – έκδοση της Υ.Α. λόγω του ότι στην ουσία αφορά σε μείζονος σημασίας θέμα, το οποίο θα έπρεπε να ρυθμιστεί κανονικά μόνο με Προεδρικό Διάταγμα.
- Παράβαση της διάταξης του άρθρου 91 του Ν. 1892/1990 κατά την οποία η διαδικασία της οριοθέτησης των ζωνών και του καθορισμού των όρων και των περιορισμών δόμησης, πρέπει να ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου από την υποβολής της σχετικής πρότασης από την αρμόδια Αρχαιολογική Εφορία.
- Η έκδοση της Υ.Α. παραβίασε ουσιώδη τύπο της διαδικασίας, αφού σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί αρχαιοτήτων, όφειλε ο υπουργός, πριν από την έκδοση της απόφασής του να ζητήσει και να λάβει γνώμες από συναρμοδίους φορείς στην περιοχή και εν προκειμένω από τον Υπουργό Τουρισμού, αρμόδιο για τις εγκαταστάσεις του Γκολφ, καθώς και του ΤΑΙΠΕΔ, αρμοδίου για το ΕΣΧΑΔΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα