Στο κόκκινο οι ευρωαγορές – «Φωτεινή» εξαίρεση η Ιταλία

Πτωτική πορεία ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση αυτήν της Ιταλίας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών αλλά και να προετοιμάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επικράτηση του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής.

Παράλληλα προχώρησαν σε μία πιο προσεκτική «ανάγνωση» της χθεσινής απόφασης του OPEC, προκειμένου να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τους χαμένους και τους κερδισμένους από την

απόφαση του καρτέλ να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής του.

Πάντως ο κλάδος ενέργειας ήταν αυτός που ακολούθησε την καλύτερη πορεία στον Euro Stoxx 600, καθώς εμφάνισε κέρδη 1,85%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,33% στις 340 μονάδες.

Απώλειες 1% για τον DAX 30 στις 10.534 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,45% στις 6.752 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 0,39% χαμηλότερα στις 4.560 μονάδες. Πτωτική πορεία και για την ισπανική αγορά, με τον ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 0,22% στις 8.669 μονάδες.

Στον αντίποδα σταθερά σε διαδικασία ράλι βρίσκεται το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον FTSE MIB να ενισχύεται 0,99% στις 17.098 μονάδες.

Ράλι και για το πετρέλαιο, με κέρδη που ξεπέρασαν το 4%. Το Brent έφθασε άνω των 54 δολαρίων, ενώ υψηλότερα των 51 δολαρίων διαμορφώνεται το αμερικανικό αργό (WTI).

Ισχυρή άνοδος για τη στερλίνα, η οποία έφθασε στο 1,13 δολ., μετά τη δήλωση του David Devis (του υπεύθυνου της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το Brexit), ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντάλλαγμα την ελεύθερη πρόσβαση στην κοινή αγορά.

Σε επίπεδο μετοχών, κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή πορεία ακολούθησε η μετοχή της ισπανικής Banco Popular, η οποία έκλεισε με κέρδη 13,6%, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της ότι οι μέτοχοι συμφώνησαν για την «εκκαθάριση» τοξικών assets συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ.

Κέρδη άνω του 6% για τη μετοχή της Maersk, μετά την ανακοίνωση ότι εξαγοράζει την ανταγωνίστριά της Hamburg Süd.

Keywords
Τυχαία Θέματα