Στην «κόψη του ξυραφιού» οι ιταλικές τράπεζες

Δυστυχώς για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν για πρώτη φορά μέσα στις προβλέψεις τους.

Τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών ιταλικών τραπεζών φαίνεται ακόμα πιο δύσκολο επίτευγμα μετά το ηχηρό «όχι» των Ιταλών στην συνταγματική μεταρρύθμιση του Πρωθυπουργού Matteo Renzi.

Στο προσκήνιο έρχονται οι αδυναμίες των τραπεζών

που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής τους κερδοφορίας. Η νευρικότητα των χρηματαγορών λόγω της ήττας του Ρέντσι θα μπορούσε να εντείνει αυτές τις πιέσεις.

Η προοπτική της πολιτικής αστάθειας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ταρακούνησε το ευρώ και απειλεί να επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, όπως της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα προβληματικά δάνεια και ταυτόχρονα να αντλήσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.

Το επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές αρχές τώρα είναι η Monte Paschi, η οποία ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου. Μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους προς ίδια κεφάλαια έχει βοηθήσει να φέρει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η τράπεζα χρειάζεται ακόμη να βρει έναν επενδυτή εκτός από τα κεφάλαια για να καλύψει το υπόλοιπο.

Ένα κενό εξουσίας στην Ιταλία και οι ταλαντευόμενες χρηματοπιστωτικές αγορές θα κάνουν αυτό το έργο πολύ πιο δύσκολο καθώς η Monte Paschi και οι σύμβουλοί της θα αποφασίσουν τη Δευτέρα εάν πρέπει ή όχι να καταργήσουν τη συμφωνία. Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η εθνικοποίηση, την οποία ο Renzi έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους προσπαθώντας να αποφύγει, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές ζημίες που θα προκαλέσει στους Ιταλούς μικροομολογιούχους. Οι παράπλευρες συνέπειες πιθανότατα θα εξαπλωθούν και σε πολύ μεγαλύτερες αντιπάλους όπως την UniCredit SpA, η οποία αναμένεται σύντομα να ζητήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια για να ενισχύσει τα οικονομικά της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα