Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 850 πλειστηριασμοί για το επόμενο δίμηνο

Των Αλέξανδρου Κασιμάτη, Στέλιου Μορφίδη

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζουν οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να αποφασίσουν την αναστολή της αποχής τους απ' τους πλειστηριασμούς. Κάτι που σημαίνει ότι στις 29 του μήνα και άσχετα με τις κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετά τις διαβεβαιώσεις που έχει παρέχει η κυβέρνηση ότι θα προστατεύσει τη διαδικασία. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκκίνηση των πλειστηριασμών καθώς μαζί με τα θέματα

της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ αποτελούν τις δύο βασικές εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 του μήνα, με δεδομένη και την επίσκεψη των επικεφαλής του Κουαρτέτου στην Αθήνα για το ζήτημα της γ' αξιολόγησης.

Για το Δεκέμβριο έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 50 υποθέσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί στην πράξη η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Από την επόμενη χρονιά οι ρυθμοί θα ανέβουν κατακόρυφα καθώς ήδη για τον ερχόμενο Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί 800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων.

Οι τράπεζες επέλεξαν για την ηλεκτρονική διαδικασία ακίνητα δύο κατηγοριών:

α) εμπορικά, και

β) κατοικίες μεγάλης αντικειμενικής αξίας (άνω των 300.000 ευρώ) που ανήκουν στους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και συνδέονται με δάνεια που είναι «κόκκινα» εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Ηχηρές» υποθέσεις

Συνολικά πάντως για τους πλειστηριασμούς εμπορικών ακινήτων, μόνο για το ερχόμενο δίμηνο, όπως έγραφε νωρίτερα το newmoney.gr, αναμένεται να βγουν στο «σφυρί» ιδιοκτησίες πάλαι ποτέ ισχυρών, εισηγμένων και μη, εταιρειών με ιστορία στο ελληνικό επιχειρείν.

Μεταξύ αυτών ακίνητα των: Ελληνική Υφαντουργία, Πετζετάκις, Promot Λαϊνόπουλος, Μεταλλοβιομηχανία Spider, Μηχανική, βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Αφοι Κωνσταντακάτου, Περιοδικός Τύπος Α.Ε. κα.

Στους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς συμπεριλαμβάνονται ακίνητο της ΑΤΤΙΚΑΤ στις 8 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 6, θα εκπλειστηριαστεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το πλοίο «Αίολος Κεντέρης Ι» που ανήκε στη ΝΕΛ

Παρέμβαση Καραμούζη

Το πρωί σε δημόσια παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικ. Καραμούζης έκανε δημόσια παρέμβαση για το θέμα γράφοντας στο λογαριασμό του στο twitter: «Τo 2009 έγιναν 58.849 πλειστηριασμοί και δεν υπήρξε αντίδραση. Το 2017 έγιναν 6.900, με πολλαπλάσια NPLs, και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται, στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων, υπονομεύοντας τράπεζες, χρηματοδότηση, οικονομία, ανάκαμψη. Ποιος ωφελείται;»

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης

Τόσο οι τραπεζίτες όσο και οι συμβολαιογράφοι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Πολιτεία ότι θα προστατευθούν τόσο οι διαδικασίες όσο και οι ίδιοι.

Στην τελευταία συνάντηση τους, την περασμένη εβδομάδα, ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και εκπρόσωποι του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών συμφώνησαν στα εξής:

- Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών και την ασφάλεια των συμβολαιογράφων.

- Τη σύσταση από κοινού ομάδας εργασίας που θα υποβάλλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Στο πλαίσιο της επιτροπής θα εξεταστεί η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας.

- Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29/11, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα