Στην Αθήνα έφθασε ο Μπαράκ Ομπάμα

Στην Αθήνα προσγειώθηκε στις 10.30 το «Air Force One» μεταφέροντας τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε μία περιοδεία του με πρώτιστο στόχο να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους για την αλλαγή στο Λευκό Οίκο μετά την εκλογή Τραμπ.

Τον Αμερικανό Πρόεδρο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υποδέχθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» ο υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Τον

Μπαράκ Ομπάμα συνοδεύει μεταξύ άλλων ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου

Η αυτοκινητοπομπή του κατευθύνθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου θα παραμείνει η αμερικανική αποστολή.

Η πρώτη επίσημη επαφή που θα έχει ο κ. Ομπάμα θα είναι στις 13:30 στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Στις 14:30 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση οι δυό τους θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Δείτε LIVE την κάλυψη της επίσκεψης από την κρατική τηλεόραση

Στο Μέγαρο Μαξίμου, με όλες τις αρμόζουσες τιμές, με αποθεωτική προδιάθεση και με υψηλές προσδοκίες για μια ουσιαστική παρέμβαση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους θα υποδεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισφραγίζοντας άλλη μία έκφανση της ιδεολογικής και πολιτικής μετάλλαξης του χώρου που εκπροσωπεί: Πριν δεκαεπτά χρόνια η ριζοσπαστική αριστερά υποδεχόταν τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον με θερμές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρας, εμφορούνταν έως πριν δύο χρόνια από αντιαμερικανικά αισθήματα.

Οι καιροί άλλαξαν, τα παλαιά πάθη ξεχάστηκαν και οι κυνικοί υπολογισμοί πήραν τη θέση τους: η κυβέρνηση βασίζει σχεδόν όλες τις ελπίδες της για μία γενναία συμφωνία, που θα ελαφρύνει το βάρος του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου, στην προσωπική παρέμβαση του κ. Ομπάμα στους δανειστές και εταίρους της χώρας. Το Μαξίμου έχει επενδύσει τόσα πολλά στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, που είναι διατεθειμένο, σε περίπτωση που οι προσδοκίες του δικαιωθούν, να αναφωνήσει με τη σειρά του, ένα στεντόρειο «ευχαριστώ», ανάλογο και πιο γενναιόδωρο κι από κείνο του Κώστα Σημίτη πριν είκοσι χρόνια.

Το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Ομπάμα για μία βιώσιμη επίλυση του ελληνικού ζητήματος, είναι δεδομένο και εκφρασμένο πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα. Η θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι «οι ΗΠΑ συμφωνούν με το ΔΝΤ ότι η διευθέτηση του χρέους είναι καθοριστική για να επανέλθει η βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία».

Η κυβέρνηση θέλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα σε αυτή την κατεύθυνση και κυρίως προσδοκά ότι οι συζητήσεις που θα έχει ο κ. Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, αμέσως μετά την Αθήνα, θα αποδώσουν συγκεκριμένους καρπούς και μία ουσιαστική μεταστροφή της γερμανικής θέσης στο θέμα του χρέους.

Πάντως διεθνείς αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι επί του θέματος αυτού. Κυρίως διότι εκτιμούν ότι μετά την εκλογή Τραμπ στην θέση του προέδρου των ΗΠΑ, κύριος στόχος του κ. Ομπάμα θα είναι στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες να τους καθησυχάσει σχετικά με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή στις διατλαντικές σχέσεις.
Είναι επίσης αμφίβολο εάν η επιρροή του απερχόμενου προέδρου μπορεί αν είναι ίδια πλέον, σε σχέση με το εάν στις πρόσφατες εκλογές κέρδιζε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία ήταν σίγουρο ότι θα συνέχιζε τις προσπάθειες του κ. Ομπάμα στο ελληνικό μέτωπο.

Το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα στο προεδρικό μέγαρο είναι προγραμματισμένο για τις 19:30.

Η διήμερη επίσκεψη θα κλείσει το μεσημέρι (στις 13:00) της Τετάρτης, με τον κ. Ομπάμα να εκφωνεί ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα