Στασινός: Στα «αζήτητα» οι κατοικίες στην Ελλάδα από αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε.

Της Μαριάννας Τζάννε

Τον κίνδυνο να αφανιστεί το επάγγελμα του μηχανικού από τις στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και την ανεργία, διατρέχει ο κλάδος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Στασινό.

"Το 2015 διαγράφηκαν από το ΤΕΕ περίπου 4.000 μηχανικοί και από 1.000 έως 1.500 νέες εγγραφές ετησίως, σήμερα δεν ξεπερνούν τις 500" δήλωσε ο κ. Στασινός, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνεργοι χωρίς να διαβλέπουν καμία προοπτική απασχόλησης. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ,

με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στο τιμόνι του Τεχνικού Επιμελητηρίου του κράτους, υποστηρίζει ότι "με τους ρυθμούς αυτούς σε 6 έως 7 χρόνια δεν θα υπάρχει το επάγγελμα του μηχανικού".

Όπως τόνισε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους στους μηχανικούς δεν ασφαλίζεται η εργασία αλλά η ιδιότητα, με αποτέλεσμα το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών να είναι πολύ μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, το κατώτερο όριο εισφορών για ένα επαγγελματία είναι 250 έως 260 ευρώ το μήνα, κόστος που ισχύει ακόμη και αν ένας μηχανικός είναι άνεργος.

Στην μεγάλη απαξίωση του κλάδου, οφείλεται και η καθυστέρηση σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις, από τις οποίες οι μηχανικοί θα μπορούσαν να αντλήσουν έσοδα. Σήμερα με εξαίρεση το νόμο για τα αυθαίρετα και το τέλος των 15 ευρώ που εισπράττει το ΤΕΕ για κάθε δήλωση, οι μηχανικοί δεν έχουν άλλες πηγές εσόδων. Η οικοδομή συνεχίζει να καταρρέει ενώ καθυστερούν πολύ οι ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου, την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών (εκκρεμούν τρεις υπουργικές υπογραφές για να λειτουργήσει το σύστημα) αλλά και τα ενεργειακά έργα. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, οι νέες προσκλήσεις ενεργειακών έργων όπως π.χ το Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον, έχουν παγώσει καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, που είναι αιρεσιμότητα, προκειμένου να βγουν νέα έργα.

Στην έλλειψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών, της πολιτείας όπως είναι οι διακρατικές συμφωνίες, για να υπερπηδηθούν φορολογικά εμπόδια και να ενισχυθεί η προσέλκυση αλλοδαπών από χώρες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, αποδίδει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ την υστέρηση στις αγοραπωλησίες αυτής της κατηγορίας. Με τα κατάλληλα κίνητρα χώρες όπως η Πορτογαλία έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντική ανάπτυξη του μέτρου τόνισε και μάλιστα με διπλάσια αξία κατοικίας από τα 250.000 ευρώ που είναι για την χώρα μας.

Ωστόσο στην αγορά της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η υποτονική ζήτηση συνδέεται και με άλλες παραμέτρους όπως είναι η δυσκολία των ξένων να αγοράσουν ακίνητα σε συγκροτήματα κατοικιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου στην ανάγκη για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα και τις μελέτες. Όπως είπε, χρειάζεται να περιοριστεί το ποσοστό έκπτωσης που δίνεται στα έργα με βάση αλγόριθμο ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων καθώς και να υπάρξει ενοποίηση σταδίων προσφυγών για να μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης. Με αφορμή μάλιστα και τις εκπτώσεις που δόθηκαν σε πρόσφατο οδικό έργο που ξεπέρασαν το 50% ο κ. Στασινός δήλωσε ότι "με τέτοιες εκπτώσεις ή κλέβεις ή μπαίνεις μέσα".

Keywords
Τυχαία Θέματα