Στάση αναμονής από την Κομισιόν για Airbnb και Uber

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να θεωρεί κρίσιμη αυτή την στιγμή την ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς όπως αυτή διαμορφώνεται από τη λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού.

Η Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τα Μ.Μ.Ε., Ε.Μπιενκόφσκα έδωσε τη σχετική απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) στον ευρωπαϊκό χώρο και την ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων για τη θέσπιση

ενιαίων κανόνων στην εφαρμογή της στην Ε.Ε..

H Επίτροπος, αναγνωρίζει ότι οι ηλεκτρονικές αυτές εφαρμογές, με το νέο άμεσο σύστημα συναλλαγών και παροχής υπηρεσιών που εισάγουν, δημιουργούν ζητήματα στην ενιαία εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, ωστόσο δεν προκρίνει την ουσιαστική ρύθμιση μιας νέας κατάστασης που δημιουργεί κοινωνικές και οικονομικές στρεβλώσεις και προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ νέων και παραδοσιακών παρόχων. Αντιθέτως, αναφέρει πως προτιμά την απλή παράθεση συμβουλών και συστάσεων, η οποία ωστόσο δεν απαντά στο πρόβλημα και πιθανό να οδηγήσει στη μερική ή πλήρη απαγόρευση των νέων επιχειρηματικών μοντέλων τύπου Uber ή Airbnb, όπως ήδη συμβαίνει σε ορισμένα κράτη - μέλη, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα σε χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες που στηρίζουν πλέον το εισόδημά τους σε αυτά.

«Η συνεργατική οικονομία εγείρει συχνά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή των υφιστάμενων ενωσιακών νόμων καθώς αμβλύνει τις παγιωμένες διαφορές μεταξύ καταναλωτών και παρόχων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ή επαγγελματικής και μη επαγγελματικής παροχής υπηρεσιών. Η Επιτροπή, για να εξασφαλίσει σαφήνεια ως προς τους εφαρμοστέους κανόνες, εξέδωσε, στις 2 Ιουνίου 2016, την ανακοίνωση με τίτλο "Ευρωπαϊκή ατζέντα για μια συνεργατική οικονομία". Η Επιτροπή επέλεξε να μην υποβάλει νομοθετική πρόταση της ΕΕ σ' αυτό το στάδιο, αλλά να παράσχει νομική καθοδήγηση και συστάσεις πολιτικής στα κράτη μέλη, τους φορείς της αγοράς και τους πολίτες, με στόχο να προωθήσει την ισόρροπη ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας. Επειδή η συνεργατική οικονομία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, η Επιτροπή ανήγγειλε ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την οικονομική ανάπτυξη και το μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον της εν λόγω οικονομίας. Με βάση τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την ενδεχόμενη ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας παρακολούθησης, η Επιτροπή συμμετέχει επί του παρόντος σε περιοδικές έρευνες, μελέτες και διαλόγους με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπλέον, εξακολουθεί να εντοπίζει και να προωθεί την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και με ιδιωτικούς φορείς.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο ρυθμιστικός κατακερματισμός στην ενιαία αγορά, η Επιτροπή εγκαινίασε, στις 14 Φεβρουαρίου 2017, μια σειρά σεμιναρίων για τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να παρουσιάσει και να συζητήσει τις ρυθμιστικές πρακτικές, με έμφαση στις συνεργατικές υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων. Το ζητούμενο είναι να διευκολυνθεί η εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας και θα προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές σ' ολόκληρη την ΕΕ για την ισόρροπη ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας», αναφέρει η απάντηση της Επιτρόπου.

Σε ό,τι αφορά το υποερώτημα σχετικά με την ενιαία εφαρμογή στη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών κατά την τουριστική περίοδο, τουλάχιστον στις δημοφιλείς χώρες του Νότου, η Επίτροπος, στο ίδιο μήκος κύματος, απάντησε πως με στόχο την αποφυγή ανισορροπιών οργανώνονται σεμινάρια για κράτη - μέλη και φορείς, με στόχο την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών, κυρίως στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα