Στα αζήτητα η ΕΕΣΣΤΥ - Μόνον ένας ο ενδιαφερόμενος για ΤΡΑΙΝΟΣΕ

της Μαριάννας Τζάννε

Αν έλεγε κανείς πριν λίγες μέρες ότι ο διαγωνισμός για την εταιρεία συντήρησης τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού θα αντιμετώπιζε προβλήματα, θα χαρακτηριζόταν τουλάχιστον γραφικός. Η αλήθεια όμως είναι ότι από χθες το απόγευμα, που τα τρία φαβορί για την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ αποφάσισαν να πουν ένα βροντερό όχι στο διαγωνισμό, η εξέλιξη εξέπληξε τους πάντες. Τι έκανε τους Γάλλους της Alstom και τον όμιλο Κοπελούζο, την Siemens

και τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους να απέχουν από την διαδικασία, προσφέροντας πλέον στο πιάτο της Trinitalia την ΕΕΣΣΤΥ, η οποία κατέθεσε και την μοναδική προσφορά για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Αυτό το ερώτημα πλανάται τις τελευταίες ώρες στην αγορά, εδραιώνοντας την άποψη ότι οι Ιταλικοί σιδηρόδρομοι καθίσταται οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, φουντώνοντας ταυτόχρονα τα σενάρια για τις αιτίες της αδιαφορίας των υποψηφίων.

Πόσο μάλλον που οι πληροφορίες θέλουν τους Γάλλους να βομβαρδίζουν με ερωτήσεις στο VDR (εικονικό data room), το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι την τελευταία στιγμή. Μία ερμηνεία που δίνουν πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά την ιδιωτικοποίηση, είναι οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ισολογισμό του 2014 υπήρξε διαφωνία σε ένα κονδύλι που τελικά εν μέρει διευθετήθηκε, με αποτέλεσμα για ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αξίας 15 εκατ. ευρώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να καταβάλλει μόνο το ποσό των 6 εκατ. ευρώ. Όταν όμως η αξία της ετήσιας σύμβασης για την συντήρηση του τροχαίου υλικού είναι 24 εκατ. ευρώ από ένα και μοναδικό πελάτη (στην προκειμένη περίπτωση την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), η οφειλή μπορεί να χαρακτηριστεί από υπολογίσιμη έως σημαντική. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει άμεσα σε διαδικασία νέας δημοπράτησης, με την Trinitalia να βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση και να μετατρέπεται σε λευκό ιππότη για την εταιρεία. Πρόκειται για μία εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα βάλλει από την... πίσω πόρτα τους Γάλλους της Alstom, δεδομένου ότι η τελευταία διαθέτει μακροχρόνια σχέση συνεργασίας με τους Ιταλικούς σιδηροδρόμους, η οποία πρόσφατα επεκτάθηκε και στο τροχαίο υλικό.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν σε τι βαθμό θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, οι οποίες ωστόσο φαντάζουν μάλλον ως μονόδρομος. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι εξελίξεις δεν διέψευσαν τις προβλέψεις. Οι Ιταλοί που εκδήλωσαν το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία και φάνταζαν ως φαβορί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παίζουν πλέον μόνοι τους στο γήπεδο της ιδιωτικοποίησης. Μένει να αποδειχτεί εάν θα μπορέσουν να αποτελέσουν και σε ποιο βαθμό των σωτήρα του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα