Σόιμπλε για Ιταλία: Οι Ιταλοί έχουν μεγάλη εμπειρία με τέτοιες καταστάσεις και γι 'αυτό δεν ανησυχώ

Να εμφανιστούν καθησυχαστικοί για την περίπτωση της Ιταλίας λίγες ώρες μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, επιχείρησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ξεχώρισε, ωστόσο, το «καρφί» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ

Σόιμπλε για την περίπτωση της Ιταλίας λέγοντας ότι «ξέρουν από αυτά οι Ιταλοί».

Ο Γερμανός πολιτικός εκτίμησε, επίσης, ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει κρίση στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία το θέμα της Ιταλίας, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του και του υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση.

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι η Ρώμη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Όλοι νιώσαμε έναν πόνο για την Ιταλία» δήλωσε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του «στη δυνατότητα της Ευρωζώνης να αντισταθεί σε όλα τα σοκ». «Έχουμε μια σταθερή διακυβέρνηση και διαχείριση. Φυσικά πρέπει να τη δυναμώσουμε γι αυτό είμαι υπερ των προϋπολογισμών που είναι σε σταθερή κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ιταλία εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Η Ιταλία είναι «σταθερή χώρα» και η ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είναι εσωτερικό θέμα και δεν αποτελεί απόρριψη της ΕΕ, συμπλήρωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς, τέλος, για την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, δήλωσε ότι η προηγούμενη ενίσχυσή της δεν ήταν «απαραίτητα» καλή για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούσε την ισχύ του δολαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα