Σε υψηλό τεσσάρων ετών ο χαλκός λόγω Κίνας

Σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών ενισχύθηκε η τιμή του χαλκού στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την απόφαση του Πεκίνου να διατάξει τη μείωση της παραγωγής στο μισό από τη μεγαλύτερη εταιρεία-παραγωγό του μετάλλου στη χώρα.

Η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από την Jiangxi Copper να μειώσει στο μισό την παραγωγή για τουλάχιστον μία εβδομάδα ώστε να αξιολογηθούν τα επίπεδα μόλυνσης στην ατμόσφαιρα, πυροδοτώντας έτσι ράλι για την τιμή του μετάλλου. Η απόφαση έρχεται ύστερα από δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί από εδώ και στο εξής στην αντιμετώπιση του χρέους και

της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κι όχι τόσο στην ανάπτυξη.

Αντίστοιχο αίτημα έγινε και στο δεύτερο μεγαλύτερο χυτήριο της χώρας, την Tongling Nonferrous Metals, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Τα νέα από την Κίνα "οδηγούν" υψηλότερα τον χαλκό. Αλλά όλο αυτό όμως συνδέεται με τη γενικότερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και παγκοσμίως» σχολιάζει ο Ντέιβιντ Μέγκερ, επικεφαλής trading μετάλλων στην High Ridge Futures στο Σικάγο.

Η τιμή του χαλκού για παράδοση Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 7.236,5 δολάρια ο τόνος. Το μέταλλο έχει καταγράψει άνοδο 31% από την αρχή του έτους, τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετάλλων στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου (LME).

Keywords
Τυχαία Θέματα