Σε συναγερμό το ελληνικό ενεργειακό σύστημα

Της Ελένης Στεργίου

Σε συναγερμό βρίσκεται το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας, καθώς οι πολύ μεγάλες καταναλώσεις φυσικού αερίου ( λόγω χειμώνα και χρήσης από τους ηλεκτροπαραγωγούς για να καλύψουν το έλλειμμα ρεύματος) έχουν οδηγήσει στην λήψη έκτακτων μέτρων για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ. Οι αρμόδιες αρχές έχουν θέσει το σύστημα σε κατάσταση επιφυλακής, αποτέλεσμα και της μίνι ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Το πρόβλημα έχει προκύψει λόγω της μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία

από πυρηνικά εργοστάσια, όπου πολλές πυρηνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Νοέμβριο για προληπτικούς λόγους.

Έτσι, το έλλειμμα της ηλεκτροπαραγωγής των πυρηνικών της Γαλλίας καλύπτεται από τις μονάδες φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες και αυτό είχε επιπτώσεις στη ροή ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα δίκτυα πλέον είναι συνδεδεμένα. Επομένως, εφόσον οι ποσότητες που λείπουν στο ελληνικό σύστημα από τις εισαγωγές καλύπτονται από την παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου η ζήτηση - και λόγω χειμώνα - έχει αυξηθεί τόσο που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και η ΔΕΠΑ προέβη σε έκτακτη αγορά φορτίου υγροποιημένου αερίου (LNG), ύστερα από προειδοποίηση του διαχειριστή ΔΕΣΦΑ.

Έτσι, λοιπόν, αν και οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα γίνονται κανονικά από όλα τα σημεία εισόδου (Σιδηρόκαστρο, Κήποι Έβρου και σταθμός Ρεβυθούσας) ο διαχειριστής τους συστήματος ΔΕΣΦΑ έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού 2 (κατάσταση επιφυλακής) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές υπάρχει φόβος μέχρι το Σάββατο να υπάρξει έλλειμμα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Η ζήτηση φυσικού αερίου τις τελευταίες μέρες κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 215.000 μεγαβατωρών, μέγεθος που αντιστοιχεί σε 17,5-18,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 24ωρο.

Η λήψη έκτακτων μέτρων είναι οι βιομηχανίες κλπ να περιορίσουν τη ζήτηση σε φυσικό αέριο, σε επίπεδα χαμηλότερα του 60% της ημερήσιας ζήτησης, και οι μεγάλοι πελάτες να περιορίσουν και εκείνοι τις καταναλώσεις τους. Επίσης, ζητήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ να προσαρμόσει το πρόγραμμα κατανομής των μονάδων αερίου, εφόσον χρειαστεί.

Παράλληλα, υπάρχει κινητοποίηση από τη ΔΕΠΑ προκειμένου να έρθει το δεύτερο έκτακτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσα σε διάστημα 6 ημερών. Η εταιρεία κατάφερε να φέρει μπροστά την παράδοση ενός μεγάλου φορτίου υγροποιημένου αερίου 130 χιλιάδων κυβικών, το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο να έρθει τη Δευτέρα, τελικά ωστόσο θα φτάσει στη Ρεβυθούσα στις 24 Δεκεμβρίου

Τέλος, η σημαντική η παραγωγή από τις ΑΠΕ και συγκεκριμένα των αιολικών που για σήμερα προβλέπεται να προσφέρουν στο σύστημα 32000 πολύτιμες μεγαβατώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα