Σε πλοία στοιβάζονται χιλιάδες αστυνομικοί, για την επιβολή της τάξης στην Καταλονία

Η ισπανική κυβέρνηση μίσθωσε διακριτικά τα οχηματαγωγά που θα αγκυροβολήσουν στο λιμάνι της Βαρκελώνης ως προσωρινή στέγαση για χιλιάδες, ίσως, αστυνομικούς ειδικά επιφορτισμένους να διατηρήσουν την τάξη στην υπό ξεσηκωμό Καταλονία και να βοηθήσουν στην καταστολή ενός παράνομου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, που προετοιμάζεται εκεί.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ζήτησε από τις λιμενικές αρχές της Καταλονίας να παράσχουν μια θέση σε ένα πλοίο μέχρι

τις 3 Οκτωβρίου -δύο ημέρες μετά τη σχεδιαζόμενη ψηφοφορία- λέγοντας ότι πρόκειται για κρατική υπόθεση, δήλωσε εκπρόσωπος του λιμανιού την Τετάρτη. Το σκάφος, γνωστό ως "Ραψωδία", αγκυροβόλησε στην πόλη περίπου στις 9:30 π.μ. την Πέμπτη, είπε.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν περισσότερες από 16.000 αστυνομικές δυνάμεις και άλλοι αξιωματικοί ασφαλείας ενόψει του δημοψηφίσμαος της 1ης Οκτωβρίου, ανέφερε η εφημερίδα El Correo στην ιστοσελίδα της. Αυτό θα υπερέβαινε τον αριθμό της καταλανικής αστυνομίας, Mossos d'Esquadra, που εξυπηρετεί τόσο τις καταλανικές όσο και τις κεντρικές κυβερνήσεις.

Η Ισπανία βάζει περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στο έδαφος της βορειοανατολικής αυτής περιοχής, καθώς συλλαμβάνει τοπικούς αξιωματούχους, επιτίθεται σε περιφερειακά κυβερνητικά γραφεία και αναλαμβάνει τον έλεγχο της διοίκησης μισθοδοσίας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Η πρωτοβουλία για την ψηφοφορία, η οποία ψηφίστηκε από το καταλανικό κοινοβούλιο αλλά κηρύχθηκε παράνομη από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, κλιμάκωσε μια μακροχρόνια διαφορά μεταξύ των αγωνιστών υπέρ της ανεξαρτησίας και εκείνων υπέρ της κεντρικής διοίκησης της Ισπανίας.

Εκτός από την «Ραψωδία», που έχει χωρητικότητα 2.448 ατόμων, το υπουργείο προσέλαβε επίσης άλλο ένα πλοίο για να καταπλεύσει στη Βαρκελώνη αλλά κι ένα τρίτο που κατευθύνεται προς το λιμάνι της Ταραγόνα, 100 χιλιόμετρα δυτικά κατά μήκος της ακτής, ανέφερε η ιστοσελίδα El Confidencial. Το "Rhapsody" ανήκει στην ιταλική ναυτιλιακή εταιρεία Grandi Navi Veloci SpA, δήλωσε η εκπρόσωπος του λιμανιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα