Σε νέα υψηλά πολλών ετών το πετρέλαιο

Σε υψηλά πολλών ετών βρέθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, παρά τις προειδοποιήσεις ότι το ράλι 13 εβδομάδων που καταγράφεται από τις αρχές Δεκεμβρίου πλησιάζει στο τέλος του.

Τα futures του μπρεντ ενισχύθηκαν κατά 27 σεντς στα 69,47 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο ενδοσυνεδριακά από τον Μάιο του 2015, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού τύπου West Texas

Intermediate σημείωσαν άνοδο 37 σεντς στα 63,94 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα απο τις 14 Δεκεμβρίου του 2014.

Η άνοδος οφείλεται στην απροσδόκητη πτώση της αμερικανικής παραγωγής και στα χαμηλότερα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα αποθέματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2015. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 5 εκατ. βαρέλια στα 419,5 εκατ. βαρέλια τη μέρα, ενώ η αμερικανική παραγωγή επίσης μειώθηκε κατά 290.000 βαρέλια στα 9,5 εκατ. ημερησίως, πιθανότατα λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που εμπόδισαν τη χερσαία παραγωγή στη Βόρεια Αμερική.

Πάντως, τα αποθέματα καυσίμων σε Ασία και ΗΠΑ παραμένουν άφθονα και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνονται. Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από τα αναμενόμενα 4,1 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ στη Σιγκαπούρη, τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων μειώθηκαν κάτω από τα 6 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο εποχιακό επίπεδο σε διάστημα πέντε ετών.

«Οι αγορές δείχνουν σημάδια κόπωσης και μια υγιής διόρθωση δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανέφερε ο Stephen Innes, επικεφαλής trading της Oanda στη Σιγκαπούρη.
Υπενθυμίζεται πάντως πως στην τελευταία της έκθεση η Citigroup θεωρεί πιθανή την άνοδο των τιμών του πετρελαίου ακόμα και στα 80 δολάρια το βαρέλι εντός του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα