Σε χαμηλό 20 μηνών ο σύνθετος PMI Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο

Σε χαμηλό 20 μηνών, από την αρχή του 2015, υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Τα αδύναμα στοιχεία υπογραμμίζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες στο να δημιουργήσουν δυναμική ανάπτυξης στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 52,6 μονάδες από τις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων για ήπια υποχώρηση στις 52,8 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 52,6 μονάδες, χαμηλό 20 μηνών, από 52,9 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit.

Η μέση μέτρηση του δείκτη για το γ΄ τρίμηνο στις 52,9 μονάδες είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη μέτρηση του β΄ τριμήνου στις 53,1 μονάδες, ένδειξη ότι η οικονομία χάνει την ορμή της, όπως ανακοίνωσε η Markit.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε σε χαμηλό 21 μηνών στις 52,1 μονάδες από 52,8 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο μεταποιητικός PMI σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών στις 52,6 μονάδες από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ο Nick Kounis, της ABN AMRO ανέφερε πως τα νούμερα του PMI επιβεβαιώνουν τις απογοητευτικές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη.

«Η απώλεια δυναμικής στην οικονομία της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες προέρχεται από την περιφέρεια», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Claus Vistesen, της Pantheon Macroeconomics, περιγράφει ως «απογοητευτική» την εικόνα για τον PMI.

«Το καίριο πλήγμα ήρθε από την περαιτέρω συρρίκνωση του PMI υπηρεσιών στο 52,1 από 52,8 τον Αύγουστο, που καταργεί τα οφέλη από την άνοδο του PMI μεταποίησης στις 52,6 μονάδες από 51,7. Δεν είμαστε πάντως απόλυτα σίγουροι ότι η δραστηριότητα στις υπηρεσίες στη Γερμανία μειώνεται στο βαθμό που δείχνει το PMI. Αλλά συνολικά πρόκειται για απογοητευτική εικόνα που έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης επιβραδύνεται φέτος μετά από μια κυκλική κορύφωση το 2015», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα