Πιέσεις στην Ευρώπη λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

Με πτώση στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι στη Βρετανία αλλά και ενόψει της συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη.

Νωρίτερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχανε 1,1% με τους περισσότερους δείκτες και κλάδους να σημειώνουν πτώση άνω του 1%.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 λίγο πριν στο -0,26%, ο DAX -0,99%, o CAC40 -1,04%, o IBEX35 -1,28%, o FTSE MIB -0,82%

Απώλειες άνω του 2% σημειώνονταν νωρίς το πρωί τις μετοχές

τεχνολογίας.Ο δείκτης Nasdaq αν και την Παρασκευή άνοιξε σημειώνοντας ρεκόρ, τελικά έκλεισε με πτώση 1,8%. Απώλειες άνω του 3% για τις μετοχές των Apple, Facebook, Amazon, Netflix και Alphabet.

Και οι μετοχές του κλάδου πρώτων υλών σημειώνουν πτώση 1% μετά την απόφαση της ΕΕ την Παρασκευή να επιβάλλει δασμούς 35,9% στις εισαγωγές ράβδων χάλυβα από την Κίνα, ώστε να αντισταθμιστούν οι αθέμιτες, όπως τις χαρακτηρίζει, επιδοτήσεις που έχουν παρασχεθεί.

Οι μετοχές των κλάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την άλλη, σημείωσαν ελαφρά ανάκαμψη μετά τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

Στα πολιτικά νέα της ημέρας, το νέο υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση σήμερα, μετά την επανεκλογή της Μέι με ισχνή πλειοψηφία. Πληροφορίες των media αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει τη συνταγή του ήπιου Brexit ώστε να παραμείνει η χώρα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, παρά τις παλαιότερες σκληρές δηλώσεις της Τερέζα Μέι.

Ο οίκος Moody's ανακοίνωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα αποτελεί credit negative, καθώς, όπως αναφέρει, το αποτέλεσμα θα περιπλέξει και πιθανότατα θα καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Παράλληλα, ο οίκος υποστηρίζει ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι ενδέχεται να αυξηθούν, γιατί η εξυγίανση του βρετανικού προϋπολογισμού θα αποτελούν τώρα χαμηλότερη προτεραιότητα για τον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας. Χαρακτηρίζει δε credit positive την πιθανότητα να επιλέξει η χώρα σε ένα ήπιο Brexit.

Η στερλίνα, στο μεταξύ, υποχώρησε και πάλι κάτω από το 1,27 έναντι του δολαρίου, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για τον τρόπο που θα αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία η Κίνηση των 5 Αστέρων φαίνεται πως δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, ενώ στη Γαλλία το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν θριάμβευσε στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Στη Μέση Ανατολή, το Κατάρ φέρεται έτοιμο να ακούσει τις ανησυχίες των άλλων αραβικών κρατών μετά τη διακοπή των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων.

Στα επιχειρηματικά νέα, ο CEO της Unicredit, Jean Pierre Mustier, δήλωσε βέβαιος ότι οι εγχώριες τράπεζες θα βοηθήσουν τις δυο τράπεζες του Βένετο, που κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Στη Γαλλία η Orange ανακοίνωσε ότι η γαλλική αγορά τηλεπικοινωνιών είναι μάλλον απίθανο να δει μια συγχώνευση μεταξύ των τεσσάρων παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα