Ψυχρός Πόλεμος 2.0: Ρωσία και Κίνα προετοιμάζουν άμυνες κατά των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων

Η Ρωσία ανέφερε πως συνεργάζεται με την Κίνα για την αντιμετώπιση των σχεδίων των ΗΠΑ που αφορούν την επέκταση του πυραυλικού συστήματος άμυνας, κάτι που οι πρώτες δύο χώρες αντιμετωπίζουν ως ευθεία στοχοποίηση του πολεμικού τους υλικού.

Η αναβάθμιση των συστημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με στρατηγό της Ρωσίας, τους δίνουν την ευχέρεια να εκτοξεύσουν πυρηνικό πύραυλο ανενόχλητα.

Οι

Ρώσοι και οι Κινέζοι συνεργάζονται για να μπορέσουν να μειώσουν όσο πιο πολύ μπορούν την πιθανή ζημιά που μπορεί να υποστούν οι χώρες τους, σύμφωνα με τον στρατηγό Poznikhir.

H ανησυχία της Ρωσίας για τις πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ υπογραμμίζει ένα χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο "ψυχροπολεμικών" χωρών λόγω της Συρίας και της Ουκρανίας. Τη στιγμή που το ΝΑΤΟ έχει αναφέρει πως το πυραυλικό δίκτυο θα αποτελεί άμυνα ενάντια σε "κράτη παρίες", όπως το Ιράν και η Β. Κορέα, η Ρωσία και η Κίνα φοβούνται για τη δική τους ασφάλεια.

Τον Μάιο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανέφερε πως η εγκατάσταση συστημάτων σε πρώην κράτη της ΕΣΣΔ αποτελεί απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη, ενώ μπορεί να προκαλέσει και νέο ανταγωνισμό ανάπτυξης πολεμικού υλικού. Η Κίνα, από τη μεριά της, χαρακτήρισε το αμερικανικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) ως απειλή για τα εθνικά της συμφέροντα, κάτι που οδήγησε και στην ψύχρανση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας με τη Ν. Κορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα