Πρωτοκλασάτα γραφεία και καταστήματα στο μικροσκόπιο των επενδυτών

Μεγάλοι σύμβουλοι ακινήτων «βλέπουν» άνοδο των ενοικίων για γραφεία και καταστήματα και το 2018

Της Στεφανίας Σούκη

Το όνομα του Θ. Δουζόγλου, γνωστού από τις επενδύσεις του κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυόμιση ετών κυρίως στον τομέα του τουριστικού real estate, ακούγεται έντονα εσχάτως και για τοποθετήσεις στον κλάδο των γραφείων στα πέριξ του επιχειρηματικού άξονα της λεωφόρου Κηφισίας. Αντίστοιχα, οι εισηγμένες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας έχουν προχωρήσει σε ουκ ολίγες αγορές μεγαλύτερων και μικρότερων ιδιοκτησιών

-καταστήματα και γραφεία- στην Αθήνα, και ...συνεχίζουν αν κρίνει κανείς από την καινούρια επένδυση της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ την περασμένη εβδομάδα επί της λ. Συγγρού.

Την κινητικότητα που παρατηρείται τώρα στην εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων πιστοποιούν από την πλευρά τους και οι μεγάλοι σύμβουλοι ακινήτων, εκτιμώντας άνοδο των ενοικίων για γραφεία και καταστήματα με το βλέμμα και στο 2018.

«Αξιοσημείωτη δραστηριότητα έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα των καταστημάτων στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας (βλ. Ερμού), όπου η προσφορά διαθέσιμων καταστημάτων είναι πλέον χαμηλότερη και τα ενοίκια, ακριβώς γι' αυτό το λόγο, παρουσιάζουν ακόμη και ανοδικές τάσεις» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην τελευταία ανάλυση της ΝΑΙ Hellas. Οι αναλυτές της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων τοποθετούν την εκτίμησή τους για τα ενοίκια σε καταστήματα α' κατηγορίας στην Αθήνα για φέτος στα 2.100 ευρώ ανά τ.μ./ έτος από 2.040 ευρώ ανά τ.μ./ έτος το 2016, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2018 ανεβαίνει στα 2.160 ευρώ ανά τ.μ./ έτος. Στη Θεσσαλονίκη τα καλά καταστήματα στα καλύτερα σημεία της πόλης μισθώνονται επίσης σε υψηλότερες τιμές, από τα 1.440 ευρώ ανά τ.μ./ έτος του 2016 στην εκτίμηση για τα 1.560 ευρώ ανά τ.μ./ έτος το 2017 και ακόμη υψηλότερα, στα 1.620 ευρώ ανά τ.μ./ έτος για το 2018.

Τόσο στον τομέα των γραφείων όσο και των καταστημάτων σημειώνονται πλέον περισσότερες πράξεις όχι μόνο σε επίπεδο νέων μισθώσεων αλλά και στο επενδυτικό κομμάτι, κυρίως από τις εγχώριες Επενδυτικές Ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι μικρότερες ΑΕΕΑΠ του ελληνικού Χρηματιστηρίου όπως η Trastor και η Intercontinental International οι οποίες πραγματοποιούν μικρότερες αγορές σε κεντρικά σημεία κυρίως της Αθήνας της τάξεως των 2- 3 εκατ. ευρώ, ενώ στα πιο σημαντικά deals της αγοράς ήταν αυτό του περασμένου Ιουλίου για την αγορά από την Trastor ΑΕΕΑΠ του πρώην διατηρητέου της Fokas Sport στην Τσιμισκή έναντι 8,4 εκατ. ευρώ από την Εθνική Leasing.

Οσον αφορά τους γραφειακούς χώρους, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση της ΝΑΙ Hellas, η αγορά έχει συρρικνωθεί και αυτή τα τελευταία χρόνια, ωστόσο από το 2016 έχουν σημειωθεί αυξήσεις σε ενοίκια έναντι του 2015 κυρίως για γραφεία υψηλότερων προδιαγραφών. Η έλλειψη νέων κατασκευών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων, καλών γραφειακών χώρων στους βασικότερους επιχειρηματικούς άξονες της Αθήνας όπως π.χ. η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας ή η λεωφόρος Κηφισίας με αρκετές νέες συμφωνίες για μισθώσεις από μεγάλες εταιρείες. Ως προς το ύψος των ενοικίων για τη φετινή χρονιά η εκτίμηση για τα γραφεία α' κατηγορίας στην Αθήνα κάνει λόγο για σταθερές τιμές σε σχέση με το 2016 (οπότε είχε σημειωθεί άνοδος έναντι των 180 ευρώ ανά τ.μ. του 2015), στα 192 ευρώ ανά τ.μ./ έτος, ενώ για το 2018 το αντίστοιχο νούμερο προβλέπεται να αυξηθεί στα 198 ευρώ ανά τ.μ./ έτος.

Οι αναλυτές της ΝΑΙ Hellas επισημαίνουν ότι υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κατηγορία των logistics- σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ακίνητα-, λόγω των μεγάλων συμφωνιών στο κομμάτι των υποδομών και της ολοκλήρωσης σημαντικών έργων που βάζουν πλέον στον επενδυτικό χάρτη την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα το ποσοστό πληρότητας σε logistics α' κατηγορίας γύρω από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας να φθάνει ακόμη και το 95%.

Keywords
Τυχαία Θέματα