Προτεραιότητα τα μηδενικά ελλείμματα για το Βερολίνο

Παρότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχουν ξεκινήσει καν, μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι στο πεδίο της οικονομίας η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει στη γραμμή που χάραξε ο Β. Σόιμπλε.

Μια πολιτική που έχει ως βασικό της πυρήνα τα μηδενικά ελλείμματα. Κατά την 8ετή θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών ο απερχόμενος υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατάφερε

να καταθέσει συνολικά τέσσερις ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το 2014 ήταν μάλιστα η πρώτη φορά μετά το 1969 που ο γερμανικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους δεν προέβλεπε περισσότερα δημόσια έξοδα από έσοδα.

Και αυτό αναμένεται να παραμείνει έτσι, διαμήνυσε ο ειδικός των Χριστιανοδημοκρατών επί των δημοσιονομικών Έκχαρντ Ρέμπεργκ. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk για τις εν εξελίξει διερευνητικές επαφές μεταξύ των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο βουλευτής της CDU σχολίασε:

Περιθώρια 30 δισ. ευρώ

«Εκτιμώ ότι προτεραιότητα θα είναι η μη ανάληψη νέων χρεών. Όχι μόνον επειδή τα μηδενικά ελλείμματα είναι μια σταθερά, αλλά επειδή κατά την άποψή μου μιλάμε για δικαιοσύνη έναντι των νέων γενεών. Αλλά και για αξιοπιστία. Σε αυτά τα συμφραζόμενα θέλουμε να τηρήσουμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ, το χρέος δηλαδή να μην ξεπεράσει το 2019 το 60% του ΑΕΠ, όπως επίσης και το 'χρεόφρενο'».

Δεδομένου ότι τα κόμματα προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με τελείως διαφορετικές και εν μέρει διαμετρικά αντίθετες ατζέντες είναι βέβαιο ότι αν θέλουν όντως να σχηματίσουν κυβέρνηση θα πρέπει να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους. Διότι τα οικονομικά περιθώρια δεν είναι φυσικά ανεξάντλητα, εξήγησε ο κ. Ρέμπεργκ:

«Σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς, τους οποίους συμμερίζονται το υπουργείο Οικονομικών αλλά και οικονομικά ινστιτούτα, κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο έχουμε ένα οικονομικό περιθώριο 30 δις ευρώ. [...] Ο καθένας μπορεί να υπολογίσει τι είναι εφικτό με 30 δις. Κάποια πράγματα σίγουρα δεν θα είναι».

Έκφραση οικονομικής ευρωστίας

Οι Φιλελεύθεροι από την πλευρά τους, που δεν αξιώνουν οπωσδήποτε για τον εαυτό τους το υπουργείο Οικονομικών, ζητούν όμως να μην το αναλάβουν εκ νέου οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, συμφωνούν στην ανάγκη συνέχισης της πολιτικής των μηδενικών ελλειμμάτων. Όπως είπες χθες ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ:

«Στα ζητήματα προϋπολογισμού θα πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά και κατά τη διάρκεια των διερευνητικών θα πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό και τι όχι. Βέβαιο είναι ότι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα δεν προκύπτει από την πρόσθεση των επιθυμιών των δυνητικών εταίρων. Για τους Φιλελεύθερους το ζητούμενο είναι η Γερμανία να παραμείνει ο συνήγορος της σταθερότητας στην Ευρώπη. Για το FDP το μηδενικό έλλειμμα δεν είναι ένα σύμβολο, αλλά έκφραση της οικονομικής ευρωστίας στη Γερμανία».

πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα