Προς bear market οι παγκόσμιες αγορές - Απώλειες 3% στην Κίνα, άνω του 2% στην Ιαπωνία

Εκ νέου πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια παρά το βραχύβιο ριμπάουντ σε θετικό έδαφος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται μια «ανάσα» από το bear market.

Η μεταβλητότητα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του 2016, εν μέσω έντονων αναταραχών στις κινεζικές αγορές και την ασταμάτητη, όπως φαίνεται, κατρακύλα των τιμών πετρελαίου.

Ο δείκτης MSCI All-Country World

των παγκόσμιων μετοχών έχει υποχωρήσει κατά 19% από τα υψηλά του Μαϊου 2015, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται στα πρόθυρα bear market.

Η χθεσινή πτώση του S&P 500 σηματοδότησε ότι οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα.

«Οι αγορές αυτή τη στιγμή είναι πολύ ασταθείς και υπάρχει πολλή νευρικότητα. Είδαμε ένα ράλι αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται για ριμπάουντ ακόμα» υποστηρίζει ο Ayako Sera, αναλυτής αγορών στην Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd.

Στην Ασία, ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε1,6% μετά από ράλι 1% από τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ο ιαπωνικός Topix ανέστρεψε τα κέρδη κλείνοντας με πτώση 2,8%. Ο Nikkei έκλεισε με πτώση 2,43% στις 16.017 μονάδες.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν παρά την κρατική παρέμβαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Ο δείκτης Shanghai υποχώρησε σε νέο χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2014, με πτώση 3,22% στις 2.880 μονάδες ενώ ο Shenzhen composite υποχώρησε κατά 4% στις 1.800 μονάδες.

Σε χαμηλό τριών ετών με πτώση 1,5% βρέθηκε ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ.

Στις κινεζικές μετοχές, ενδεικτικά, η Citic Securities σημείωσε πτώση 4,17%, η Bank of China κατέγραψε πτώση 1,15% και η China Construction Bank έκλεισε με πτώση 1,18%.

Ήσυχη ήταν η συνεδρίαση στη Νότιο Κορέα, με τον δείκτη να κλείνει οριακά πτωτικά στις 1.840 μονάδες, αλλά και στην Αυστραλία, όπου ο ASX 200 έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 4.864 μονάδες.

«Μια λογική στρατηγική είναι να αγοράσει κανείς σε διάφορα στάδια σε αυτή την περίοδο μεταβλητότητας καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πότε η αγορά θα πιάσει πάτο. Υπάρχουν αξίες στην αγορά και στο τέλος τέλος θα επικρατήσει η λογική και οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα δομικά στοιχεία. Το βασικό μας σενάριο είναι ότι οι οικονομίες της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν θα καταρρεύσουν» υποστηρίζει ο Martin Lakos, στρατηγικός αναλυτής στην Macquarie Private Wealth στο Σίνδεϊ.

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν εκ νέου με το WTI να υποχωρεί 0,6% στα 28,18 δολάρια το βαρέλι και το Brent να κλείνουν με πτώση 0,32% στα 27,79 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα