Προειδοποιεί ο Στουρνάρας: Νέος κύκλος αβεβαιότητας εάν δεν κλείσει έγκαιρα η γ' αξιολόγηση

Νέο καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Γιάννης Στουρνάρας κάνοντας λόγο για νέο κύκλο αβεβαιότητας στην περίπτωση που καθυστερήσει και η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. «Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομική ανάκαμψη και η επάνοδος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποδειχθούν βραχύβιες», προειδοποίησε ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στη 2η Ευρωαραβική Διάσκεψη. Όπως σημείωσε σήμερα η πρόβλεψη της ΤτΕ,

εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, είναι ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 1,7%, έναντι της εκτίμησης της Κομισιόν για 1,6% και της κυβέρνησης για 1,8%. Για τα έτη 2018 και 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σε 2,4% και 2,7% αντίστοιχα.

Ωστόσο μένουν πολλά να γίνουν ακόμη αφού «το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, (...) οι τράπεζες εξακολουθούν να βαρύνονται με υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο δεν τους επιτρέπει να παρέχουν επαρκείς πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα» και «ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα».

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων και της ποιότητας των θεσμών.

Παράλληλα επαναλαμβάνει την πρόταση του για την υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη και το οποίο θα δίνει «μεγαλύτερη έμφαση στην περικοπή των αντιπαραγωγικών δαπανών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της περιουσίας του Δημοσίου». Όπως σημειώνει δε «ο περιορισμός του υπερτροφικού και αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα και η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης θα έχουν ως αποτέλεσμα την πιο δίκαιη κατανομή των δημοσιονομικών βαρών και θα διευκολύνουν τη μείωση των υπερβολικά υψηλών φορολογικών συντελεστών».

Ο κ. Στουρνάρας επίσης ζητεί να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν πλήρως λειτουργική η νέα πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να επιταχυνθεί η μείωση του όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων και στην εκκαθάριση των μη βιώσιμων. «Με αυτό τον τρόπο, θα απελευθερωθούν πόροι που μπορούν να κατευθυνθούν σε νέες και υπάρχουσες υγιείς επενδυτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη», υπογραμμίζει.

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας του διοικητή της ΤτΕ πατώντας ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα