Πόσο κοστίζει φέτος η ενοικίαση εξοχικής κατοικίας - Πίνακες με τιμές σε όλη την Ελλάδα

Της Στεφανίας Σούκη

Τιμές για όλα τα πορτοφόλια, είτε βρίσκεται κανείς στην Ελιά της Μυκόνου με τα 10.000 ευρώ την εβδομάδα, είτε ακόμη στο Αίγιο και το Πόρτο Ράφτη, όπου το αντίστοιχο νούμερο κυμαίνεται στα πέριξ των 500 ευρώ για την υψηλή περίοδο του Αυγούστου.

Το δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της E- Real Estates πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το πόσο νοικιάζονται φέτος οι εξοχικές κατοικίες ανά την Ελλάδα και ένα από

τα βασικά συμπεράσματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αποτελεί και το γεγονός ότι πρίν από μία τριετία το 70% των τουριστών που επέλεγαν την ενοικίαση εξοχικής βίλας ήταν Έλληνες και το 30% ξένοι, ενώ σήμερα έχουν αντιστραφεί οι όροι με ένα 80% να είναι ξένοι κι ένα 20% Έλληνες, λόγω ακριβώς της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων των τελευταίων.

«Ως προς τις τιμές, υπάρχουν και πιο ακραίες περιπτώσεις ακινήτων που ενοικιάζονται προς 10.000 και 15.000 ευρώ την ημέρα, ωστόσο εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει διακοπές και η διαμονή του να είναι σε βίλα, μπορεί με ενδελεχή αναζήτηση σε ειδικές ιστοσελίδες νόμιμων εταιρειών διαχείρισης να ...ανακαλύψει πολυτελείς βίλες στα ελληνικά νησιά αλλά και δημοφιλείς προορισμούς της σε τιμές -ανάλογα πάντα με την περίοδο- που δε θα ξεπερνούν τα 100-120 ευρώ το ζευγάρι. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρεται και πρωινό καθώς και καθαρισμός της βίλας και της πισίνας ανά 2-3 ημέρες, ενώ σύνηθες είναι να τίθεται ως προϋπόθεση η ενοικίαση τουλάχιστον 7 ημερών», αναφέρει ο κ. Θέμης Μπάκας, επικεφαλής του δικτύου της E- Real Estates. «Την ίδια στιγμή, οι τιμές μέσω πρακτορείων του εξωτερικού μπορεί να είναι μειωμένες κατά 15- 30% σε σχέση με την τιμή, που μπορεί να προσφέρει απευθείας ο ιδιοκτήτης».

Η έρευνα που πραγματοποίησε το πανελλαδικό κτηματομεσιτικό δίκτυο E-Real Estates αφορά μονοκατοικίες- βίλες σε όλη την Ελλάδα χωρητικότητας 4 ατόμων, με δύο δωμάτια έως 120.τ.μ, με βασική προϋπόθεση την ενοικίαση τουλάχιστον 7 ημερών, ενώ η κατηγορία low budget είναι για ακίνητα -κυρίως διαμερίσματα- με χωρητικότητα 4 ατόμων πλησίον της θάλασσας.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι στην πιο ακριβή Μύκονο, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων πολυτελών ακινήτων αποφάσισαν να αυξήσουν τις τιμές της ημερήσιας μίσθωσης κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, αξιοποιώντας την αύξηση των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού κατά το προηγούμενο έτος. Αύξηση των τιμών στις ενοικιαζόμενες βίλες παρουσιάζει και η Σαντορίνη, ενώ στους λοιπούς προορισμούς ανά την Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι τιμές διαμορφώνονται σε σταθερά επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και του Βορείου Αιγαίου λόγω του προσφυγικού, υπήρξαν και γενναίες προσφορές με σκοπό την σίγουρη πληρότητα.

«Για πρώτη χρονιά φέτος εκτιμάμε ότι ο αριθμός των προς μίσθωση εξοχικών κατοικιών θα παρουσιάσει πολύ μεγάλη αύξηση που θα αγγίξει το 20% - 25%. Ο βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τιμής αποτελεί ο τρόπος πληρωμής, δηλαδή αν η κράτηση έχει πραγματοποιηθεί με προπληρωμή έως και 4-6 μήνες νωρίτερα -και ο πελάτης μπορεί έτσι να εξασφαλίσει έκπτωση που αγγίζει και το 30%- 60%. Οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, κατά βάση, έχουν επιλέξει τον προορισμό των διακοπών τους από το Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούνται πολλές κρατήσεις από το εξωτερικό. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες ''περιστασιακές'', οι οποίες διαχειρίζονται βίλες προς ενοικίαση μόνο κατά τους θερινούς μήνες και ένας μεγάλος αριθμός αυτών είναι παράνομες μισθώσεις», επισημαίνει ο κ. Μπάκας.

Το ενθαρρυντικό για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση τα στοιχεία του δικτύου, αποτελεί το γεγονός ότι, λόγω των κλιματικών αλλαγών, παρατηρείται το φαινόμενο να εντάσσεται και ο μήνας Οκτώβριος στους θερινούς μήνες με την πτώση των τιμών σε σχέση με τον Ιούνιο να αγγίζει το 30% - 40 % και αύξηση των κρατήσεων ειδικά έως και 18 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο μήνας Σεπτέμβριος, σε πολλούς προορισμούς, είναι καλύτερος σε κρατήσεις από τον Ιούνιο.

Δείτε τους πίνακες με τις τιμές στα συνημμένα αρχεία

Keywords
Τυχαία Θέματα