Πώς η κρίση «χτυπά» την καρδιά των Ελλήνων

Κολπική μαρμαρυγή, έμφραγμα μυοκαρδίου, φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος αποτελούν τα τρία «πρόσωπα» της θρόμβωσης που απειλούν χιλιάδες Έλληνες.

Τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, η οποία ευθύνεται για το 15% των εγκεφαλικών επεισοδίων. «Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για θρομβοεμβολικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια» ανέφερε ο κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος, καρδιολόγος, Δ/ντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑN» Hospital Center και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και στην Αντιθρομβωτική

Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), σε εκδήλωση με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Στη χώρα μας μάλιστα, ανέφερε ο ειδικός, το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο τα προσεχή έτη, γιατί στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%. «Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στον ελληνικό πληθυσμό, το πρόβλημα της σχετιζόμενης με την κολπική μαρμαρυγή θρομβοεμβολικής νόσου θα αποτελέσει έναν εφιάλτη, όχι μόνο για το σύστημα υγείας αλλά και για τη δημοσιοοικονομική ισορροπία της χώρας, αφού διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι 10 - 40% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή έχουν ανάγκη νοσηλείας κατά τη διάρκεια ενός έτους» εξήγησε ο κ. Ανδρικόπουλος.

Πώς προλαμβάνεται η κολπική μαρμαρυγή

Το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο γιατί ευνοεί τη δημιουργία ευμεγέθων θρόμβων μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Οι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν με μόνιμη αναπηρία, ενώ είναι πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία δεν σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή.

Η πρόληψη της Κολπικής Μαρμαρυγής αρχίζει από την παιδική ηλικία. Οι βασικές αρχές είναι της πρόληψης είναι η υιοθέτηση της δίαιτας μεσογειακού τύπου, η άθληση των παιδιών από τη σχολική ηλικία, ο έλεγχος και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, η μη κατανάλωση αλκοόλ, ο καρδιολογικός έλεγχος εφόσον η καρδιά χτυπά γρήγορα και ακανόνιστα.

Όποιος πάσχει από κολπική μαρμαρυγή πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό αν πρέπει να λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή καθώς είναι το σημαντικότερο βήμα για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης (ablation).

Έμφραγμα μυοκαρδίου

Το Έμφραγμα Μυοκαρδίου αποτελεί μια δραματική μορφή θρόμβωσης, που συμβαίνει στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά. Η μελέτη HELIOS έδειξε ότι 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας. Συνοδεύονται από ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό κόστος και οδηγούν στο θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους στη χώρα μας, πολλούς στην αναπηρία με τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας και πολύ περισσότερους εκτός εργασίας για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Οι συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης είναι βαριές και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου καθώς έρευνα ( Phaethon ) έδειξε ότι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 12.000 ευρώ το έτος) αποτελεί ανεξάρτητο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου αυξάνοντας κατά 60% τον κίνδυνο για θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επανεισαγωγή για ισχαιμία μυοκαρδίου.

Την ίδια στιγμή, 1 στους 6 ασθενείς εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων. Δραματικό ρόλο στην αύξηση των περιστατικών εμφραγμάτων μυοκαρδίου έχει το κάπνισμα - η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε μείωση των εμφραγμάτων έως και 11%.

Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος

«H Θρόμβωση σκοτώνει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια» ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Τσελέπης, καθηγητής Χημείας – Βιοχημείας, πρ. Πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι από Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο φτάνουν ανέρχονται σε 50.000 ετησίως. Μεγάλος αριθμός θανάτων όμως θα μπορούσε να αποφευχθεί αν κάθε νοσοκομείο ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή με συμπτώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα