Πώς μπήκε στο «ψυγείο» η κοινή επένδυση ΔΕΗ-CMEC για το Μελίτη

της Μαριάννας Τζάννε

Ταφόπλακα στην σύμπραξη της Κινεζικής CMEC με την ΔΕΗ για την μονάδα του Μελίτη στην Φλώρινα, βάζουν οι χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, σύμφωνα με τις οποίες το σχέδιο ανάπτυξης μπορεί να προχωρήσει μόνο με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό. Η δήλωση Πιτσιόρλα κλείνει το δρόμο στην CMEC και ακυρώνει το μνημόνιο

συνεργασίας που είχαν υπογράψει τον περασμένο Φθινόπωρο οι δύο πλευρές και είχε επιβεβαιωθεί με το ζωηρό ενδιαφέρον των Κινέζων για το πρότζεκτ όλους τους προηγούμενους μήνες. Οι δηλώσεις Πιτσιόρλα ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα, με τα όσα ανέφερε χθες από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Καμπούρης, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση της εταιρείας από την ΔΕΗ, με την πώληση του 24% των μετοχών της εταιρείας στην Κινεζική State Grid Corp.

Μετά τον κ. Σταθάκη που προ μηνός ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία για το λιγνιτωρυχεία της Βεύης, που αποτελούν συγκοινωνούν δοχείο με το Μελίτη (θα τροφοδοτούν με λιγνίτη την νέα μονάδα) ο κ. Πιτσιόρλας είναι ένα ακόμη μέλος της κυβέρνησης που δείχνει να κινείται κόντρα στην συμμαχία ΔΕΗ-CMEC, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στο Πεκίνο του ίδιου αλλά και του πρωθυπουργού.

Η στάση της κυβέρνησης αποτελεί άλλη μια σαφή ένδειξη αποστασιοποίησης από την γραμμή του Προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, που ακόμη και πρόσφατα δήλωνε ότι η συμφωνία με τους Κινέζους θα προχωρήσει πάση θυσία και στο πρόσφατο ταξίδι στο Πεκίνο είχε σειρά επαφών για το σχεδιασμό δύο επιπλέον λιγνιτικών μονάδων, κόντρα στην συμφωνία με τους δανειστές. Όσοι αναρωτιούνται για τους λόγους της αναδίπλωσης της κυβέρνησης, υποστηρίζουν ότι πίσω από την στρατηγική να μην ενθαρρυνθεί το θερμό ελληνοκινεζικό φλερτ στην ενέργεια, κρύβεται η δυσφορία των Βρυξελλών για τον Κινεζικό Δράκο που βρυχάται για τις μπίζνες στην Ελλάδα και διεκδικεί μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ενεργειακής πίτας. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι οι δηλώσεις Πιτσιόρλα απηχούν την βούληση της κυβέρνησης να μην συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά, την ώρα που κινεζικές εταιρείες περιμένουν στην ουρά για μια σειρά από επενδύσεις σε ΑΔΜΗΕ, λιγνίτη, ΑΠΕ, έξυπνους μετρητές κ.α.

Οι Κινέζοι μετά και την έλευση τηs Cosco στον Πειραιά αποτελούν ένα στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε πολύ μεγάλες επενδύσεις. Για αυτό και το ξήλωμα του πουλόβερ που μόλις έχει αρχίσει με το Μελίτη, θα χρειαστεί λεπτούς και διπλωματικούς χειρισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα