Πορτογαλία: Κάποτε επένδυε στα πλοία, τώρα στις startups επιχειρήσεις


Το 2012, ο Jaime Jorge έκανε κάτι που ελάχιστοι συμπατριώτες του θα έκαναν: απέρριψε μια θέση εργασίας στη Google στο Λονδίνο. Ο Jorge ήταν τότε μόλις 24 ετών και το αντικείμενό του ήταν software developer (προγραμματιστής λογισμικού), ωστόσο αποφάσισε, αντί να δουλεύει 18 ώρες την ημέρα για κάποιον άλλο, όπως λέει, να φτιάξει τη δική του επιχείρηση.

Πέντε χρόνια μετά, η εταιρεία Codacy,

που έφτιαξε μαζί με τον Joao Caxaria, χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να διορθώνει αυτόματα λάθη σε κωδικούς λογισμικού και η Adobe.

Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι αυτό που τυπικά συμβαίνει σε ένα μικρό κράτος, όπως η Πορτογαλία που αντιμετωπίζει μάλιστα πληθώρα οικονομικών προβλημάτων και ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται υπό πίεση. Επί σειρά ετών, τα λαμπρότερα μυαλά της Πορτογαλίας έπιαναν δουλειά σε πολυεθνικές εταιρείες συμβούλων, όπως η Accenture ή σε τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google. Κι όσοι ήταν αρκετά θαρραλέοι ώστε να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση, τα... μάζευαν για Λονδίνο, όπου ο συνδυασμός της βρετανικής δημιουργικότητας, της κρατικής υποστήριξης και της ύπαρξης επιχειρηματικών κεφαλαίων, έκανε δυνατή τη δημιουργία μιας δυναμικής σκηνής για startupers. Εξάλλου, το διάστημα 2011-2016 το 50% των επενδύσεων σε ευρωπαϊκές «fintech startups» κατευθυνόταν σε βρετανικές επιχειρήσεις.
Τώρα κάποιοι νέοι παράγοντες οδηγούν τους επιχειρηματίες να φτιάχνουν τις επιχειρήσεις τους στην πατρίδα τους: δυνάμεις όπως το cloud computing και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα κάνουν φθηνότερο και ευκολότερο να φτιάξει κανείς ψηφιακές πλατφόρμες οπουδήποτε κι αν βρίσκεται.

Το Instituto Superior Técnico της Λισαβόνας φαίνεται ότι έχει «πιάσει» τη νέα τάση κι έτσι δίνει περισσότερη βάση στο να διδάσκει στους φοιτητές του την τέχνη της επιχειρηματικότητας και λιγότερο το πώς θα κάνουν καριέρα σε κάποια πολυεθνική. Εξάλλου, το Λονδίνο είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα.

Το 2012, ο Πορτογάλος επιχειρηματίας Carlos Silva και ο συνεργάτης του, Jeff Lynn, έφτιαξαν στο Λονδίνο μια πλατφόρμα crowdfunding που ονομάζεται Seedrs. Επέλεξε τη Λισαβόνα ως έδρα για την ομάδα ανάπτυξης λογισμικού, καθώς, όπως λέει, ήξερε ότι εκεί υπήρχαν αναξιοποίητα ταλέντα στον τομέα της μηχανικής και επίσης ότι το κόστος θα ήταν πολύ χαμηλότερο.

Αποτέλεσμα; Τα τελευταία χρόνια να δημιουργούνται όλο και περισσότεροι κόμβοι τεχνολογίας σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Βιέννη, η Λισαβόνα, ακόμα και το Μπρνο της Τσεχίας. Στη Λισαβόνα ειδικά έχουν αναπτυχθεί πολλοί τέτοιοι κόμβοι, μεταξύ τους το Hole19 (διεθνές σημείο κοινωνικής δικτύωσης για γκόλφερ), το to Uniplaces (που επιτρέπει σε φοιτητές να βρίσκουν σπίτια ανά την Ευρώπη) κλπ.

Η τεχνολογική σκηνή της Πορτογαλίας είναι ακόμα μικρή, με τα επιχειρηματικά κεφάλαια να επενδύουν σε αυτήν 18,5 εκατ. δολάρια το 2016. Μεγάλη ωστόσο, πρόοδος αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσό αυτό είναι σχεδόν εξαπλάσιο από το αντίστοιχο του 2015...

Keywords
Τυχαία Θέματα