«Πολυτέλεια» οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα με... 0,99% του ΑΕΠ

Της Στεφανίας Σούκη

Ενα ακόμη αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η χώρα μας ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ως προς τις επενδύσεις σε Ερευνα και Ανάπτυξη, αφού μόλις το 0,99% του ΑΕΠ διατίθεται για τον σκοπό αυτό όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός

μέσος όρος είναι στο 2,03% και ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με ορίζοντα το 2020 είναι στο 3%. Στην Ελλάδα διατέθηκαν κεφάλαια ύψους 1,73 δισ. ευρώ στους συγκεκριμένους τομείς το περασμένο έτος όταν μία δεκαετία πιο πριν το αντίστοιχο ποσό διαμορφωνόταν στο 1,22 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δημοσιεύει η Eurostat, και σύμφωνα με τα αυτά, τo 2016 τα κράτη μέλη της Ε.Ε. διέθεσαν συνολικά πάνω από 300 δισ. ευρώ στους τομείς της Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D), νούμερο που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό διείσδυσης στο 2,03% του συνολικού ΑΕΠ. Μία δεκαετία νωρίτερα, το 2006 το αντίστοιχο ποσοστό για την Έρευνα και Ανάπτυξη με σκοπό τη βελτίωση όλων των φάσεων λειτουργίας σε επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς ή μή κερδοσκοπικούς οργανισμούς έφθανε το 1,76% στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη δεκάδα των ευρωπαϊκών οικονομιών με ποσοστό κάτω του 1% του ΑΕΠ που διατίθεται στους τομείς R&D μαζί με τη Λετονία, τη Ρουμανία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Κροατία, την Πολωνία. Το ...παρήγορο για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας από το 0,55% του 2006 στο 0,99% πέρυσι. Στη χώρα μας τις περισσότερες επενδύσεις σε Ερευνα και Ανάπτυξη πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις (ποσοστό 42% επί του συνόλου) και ακολουθεί η ανώτατη εκπαίδευση 33% και οι δημόσιοι οργανισμοί (25%).

Στον αντίποδα των θετικών επιδόσεων βρίσκονται η Σουηδία, η Αυστρία με ποσοστό άνω του 3% επί του ΑΕΠ και ακολουθούν Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και Σλοβενία. Η Γερμανία αναδεικνύεται και πρωταθλήτρια Ευρώπης ως προς το συνολικό ποσό που διατέθηκε πέρυσι φθάνοντας τα 91,4 δισ. ευρώ και ακολουθούν Γαλλία με 48,6 δισ. ευρώ και με 40,5 δισ. ευρώ το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες, εκτός Ευρώπης η διείσδυση των τομέων Ερευνας και Ανάπτυξης είναι χαμηλότερα στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τα ποσοστά του 2015 στη Νότια Κορέα (4,23% του ΑΕΠ), την Ιαπωνία (3,29%) και τις ΗΠΑ (2,79%), ενώ διαμορφώνεται κοντά στα ίδια επίπεδα με την Κίνα (2,07%) και κατά πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τη Ρωσία (1,10%) και την Τουρκία (0,88%). Στην στρατηγική της Ευρώπης πάντως με ορίζοντα το 2020 είναι η αύξηση της διείσδυσης των κλάδων R&D στο 3%.

Με βάση πάντα τα στοιχεία της Eurostat τα περισσότερα κεφάλαια, ή ποσοστό 65% στους τομείς R&D στην Ε.Ε. διατέθηκαν στον επιχειρηματικό τομέα και ακολουθεί η ανώτατη εκπαίδευση (23%), οι δημόσιοι οργανισμοί (11%) και οι μή κερδοσκοπικοί οργανισμοί (1%).

Keywords
Τυχαία Θέματα