Πολύ κοντά σε συμφωνία Τουρκία - Ρωσία για την άρση των κυρώσεων

Την πλήρη αποκατάσταση των μεταξύ τους σχέσεων δρομολογούν οι διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας και της Τουρκίας, μετά από μία πολύμηνη περίοδο υψηλής έντασης μεταξύ των δύο κρατών, με αφορμή την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Νιχάτ Ζεϊμπεχτσί δήλωσε πως η Άγκυρα και η Μόσχα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τη ρωσική κυβέρνηση, προκαλώντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα στην Τουρκία, τόσο σε επίπεδο τουρισμού, όσο και εμπορίου.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία για την άρση των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων. Επιπλέον, συζητάμε για μία νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο επενδύσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Νιχάτ Ζεϊμπεχτσί δήλωσε επίσης ότι θα αποφασιστούν εκ νέου οι προβληματικές ζώνες για την παροχή άδειας πτήσεων των ρωσικών αεροσκαφών. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να κατοχυρωθούν στη συνάντηση που θα λάβει χώρα μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει οριστεί για τις 9 Αυγούστου. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία καλύτερη κατάσταση στις 9 Αυγούστου, από εκείνη που διαμορφώθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015», όταν καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος.

Η προεργασία για την επίτευξη συμφωνίας ξεκίνησε με την επίσκεψη του τουρκικού οικονομικού επιτελείου στη Μόσχα, στις 26 Ιουλίου, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Νιχάτ Ζεϊμπεχτσί.

Keywords
Τυχαία Θέματα