Πολ Κίντερ (The People's Trust): Ενισχύει τους επιχειρηματίες του αύριο

του Κώστα Τσαούση

H Τάνια-Λούση Καζαριάν και ο Αρμάν-Εδουάρδος Μενετιάν είναι δύο νέοι που με ενθουσιασμό και μεράκι επένδυσαν χρόνο και γνώσεις στη δημιουργία μιας startup με την επωνυμία akouStoria που παράγει χρόνο ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και αυτοβελτίωσης.

Πιο συγκεκριμένα, «η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση audiobooks στην ελληνική γλώσσα για να απολαμβάνουν -βιβλιόφιλοι και μη- βιβλία έτσι όπως ποτέ δεν θα φανταζόντουσαν, με ένα μόνο κλικ από την έξυπνη συσκευή τους. Τα audiobooks

είναι η ηχητική έκδοση βιβλίων τα οποία ερμηνεύονται από αφηγητές-ηθοποιούς».

Από την άλλη, ο Λευτέρης Αραπάκης και ο Γιώργος Τσώλης είναι δύο νέοι που αποφάσισαν να ασχοληθούν με μια πολύ δύσκολη υπόθεση: ίδρυσαν την Εναλεία, την πρώτη σχολή για την επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα, η οποία στοχεύει να εκπαιδεύσει νέους ανέργους στο επάγγελμα του αλιεργάτη και του αλιευτικού καπετάνιου. Δύο μικρά ενδεικτικά αλλά απολύτως χαρακτηριστικά παραδείγματα νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα του 2017. Δύο μικρές ιστορίες από τις χιλιάδες ανάλογες που γράφουν -σε πείσμα των καιρών- νέοι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν, να σταθούν στα πόδια τους και να αναπτυχθούν προσφέροντας εναλλακτική διέξοδο στην ελληνική κοινωνία. Τι είναι όμως εκείνο που συνδέει τις δύο ιστορίες; Η απάντηση είναι απλή: το The People's Trust, ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας.

Η Τάνια-Λούση Καζαριάν είχε την καλοσύνη να μας πει δυο λόγια για τη συνάντησή της με το The People's Trust: «Μέσα από τη συμμετοχή μας στο Business Coaching Center της Praksis γνωρίσαμε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The People's Trust, ο οποίος πίστεψε στην akouStoria και μας βοηθάει στην εκπλήρωση του επιχειρηματικού μας σκοπού με οικονομική υποστήριξη για την κάλυψη σημαντικού μέρους των αρχικών αναγκών μας, καθώς και με συμβουλευτική υποστήριξη σε τομείς της επιχείρησής μας που θέλουμε να αναπτύξουμε».

83 επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, το ιδρυτικό δίδυμο της Εναλείας, ο Λευτέρης Αραπάκης και ο Γιώργος Τσώλης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «στο The People's Trust βρήκαμε υποστήριξη σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς, ο οργανισμός μάς παρείχε χρηματοδότηση, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό στα πρώτα βήματα μιας νέας επιχείρησης. Εκτός όμως από αυτό, μας βοήθησε μέσω του δικτύου του στη διασύνδεση με άτομα και οργανισμούς που μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση του οράματός μας, ενώ μας παρείχε και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα που αφορούν τον επιχειρηματικό σχεδιασμό».

Αν και στο θέμα μας υπάρχουν μόνο δύο ιστορίες, αυτές -πιστέψτε μας- αντιπροσωπεύουν και τις άλλες 81 που δεν πρόλαβαν για πολλούς λόγους να γραφτούν. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις που έχει υποστηρίξει το The People's Trust σε διάστημα ενός χρόνου (Σεπτέμβριος του 2016 - Σεπτέμβριος 2017), οι επιχειρήσεις που έχουν υποστηριχθεί είναι ογδόντα τρεις. Η υποστήριξη αυτή είχε απτά αποτελέσματα στην ίδια τη μικροκλίμακα της κοινωνίας - οικογένειες, περιοχές, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν 176 νέες θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια, τα λεφτά έπιασαν τόπο. Αλλωστε ένας από τους ιδρυτικούς στόχους του οργανισμού είναι και η καταπολέμηση της ανεργίας μέσα από την ανάπτυξη νέων μορφών επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το σημείο επικεντρώνεται και η τοποθέτηση της κυρίας Αγγελικής Κοσμοπούλου, μέλους του Δ.Σ. του The People's Trust: «Πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα της κρίσης ο καλύτερος τρόπος να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία είναι να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Παντού στη χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι με ταλέντο, εμπειρία, αλλά και πείσμα. Ανθρωποι που συχνά το μόνο που χρειάζονται για να πετύχουν ή να εκτοξευτούν είναι μια μικρή βοήθεια ή ένας ενθαρρυντικός λόγος. Ανθρωποι που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να κάνουν κάτι δημιουργικό αντί να μεταναστεύσουν και αναζητούν μια ευκαιρία. Αυτούς βοηθάμε. Και η επιτυχία τους είναι για εμάς η μεγαλύτερη ικανοποίηση».

Η δράση του οργανισμού The People's Trust δείχνει ότι το κλειδί για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη -έστω και στη μικροκλίμακα που επέλεξε να κινηθεί- δεν είναι αποκλειστικά και μόνο το ύψος της χρηματοδότησης αλλά η προσφορά -γρήγορα και χωρίς πολλά εμπόδια- ενός αρχικού ποσού για τις πρώτες ανάγκες της εφαρμογής της επιχειρηματικής ιδέας. Ετσι, τα επαγγελματικά κριτήρια επιλογής, η ευελιξία της χρηματοδότησης αλλά και το πλήθος των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων είναι μια επιτυχημένη συνταγή που αξίζει να προσεχθεί και να βρει μιμητές.

Σήμερα, μέσα σε έναν χρόνο και 400.000 ευρώ έχουν υπάρξει αποτελέσματα με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα.

Ας μείνουμε, όμως, για λίγο στα δεδομένα της δράσης: η σχέση ανάμεσα στις νεοσύστατες και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι 70-30, δηλαδή 70% νεοσύστατες και 30% υφιστάμενες. Τι δείχνει αυτό; Η απάντηση έρχεται από την πλευρά των στελεχών του οργανισμού: «Η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έχουμε υποστηρίξει είναι νεοσύστατες, γεγονός που δείχνει ότι, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, υπάρχουν άνθρωποι με ιδέες, επιχειρηματικά σχέδια και θέληση να δημιουργήσουν και οι οποίοι μπορούν να υλοποιήσουν τους στόχους τους όταν έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη και τα εργαλεία που χρειάζονται»

Πάντα, σύμφωνα με τα δεδομένα του The People's Trust, το 70% των επιχειρηματιών που έχει υποστηρίξει είναι άνδρες και το 30% γυναίκες, ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έχει υποστηριχθεί προέρχεται από τους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, της τεχνολογίας, του εμπορίου (χονδρική και λιανική), της υγείας, της ψυχαγωγίας.

Κοινωνική απόδοση

O κ. Πολ Κίντνερ, γενικός διευθυντής του The People's Trust, επισημαίνει από την πλευρά του: «Στην Ελλάδα έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και πολύ υψηλό ποσοστό (99% επί του συνόλου των επιχειρήσεων) μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Αυτή λοιπόν την ανάγκη έρχεται να καλύψει ο οργανισμός μας. Μέσω των υπηρεσιών μας παρέχουμε σε αυτή την πλειοψηφία τη στήριξη που χρειάζεται για να επιχειρήσει και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Οι υπηρεσίες που παρέχουμε διαφέρουν. Το The People's Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και επομένως δεν μετράμε την επιτυχία μας με όρους κέρδους, αλλά με όρους που βασίζονται στην κοινωνική απόδοση των επιχειρήσεων που ενισχύουμε. Ζητούμενό μας είναι να υποστηρίζουμε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν μακροπρόθεσμό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στις ζωές των ανθρώπων. Κάθε φορά που βοηθάμε έναν άνθρωπο να δημιουργήσει μια νέα θέση εργασίας για τον εαυτό του ή για άλλους έχουμε πετύχει τον στόχο μας».

Ο οργανισμός παρέχει οικονομική υποστήριξη μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ, αλλά και πλήθος υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν το πρώτο και σημαντικό βήμα για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Επίσης παρέχει στήριξη σε υφιστάμενους επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους. Στο πλαίσιο αυτό η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής ιδέας/επιχειρηματικού σχεδίου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι τα δύο πιο σημαντικά κριτήρια αξιολόγησης για τη μικροχρηματοδότηση σε μια επιχείρηση.

Η χρηματοδότηση

Πού κατευθύνεται, όμως, αυτή η μικρή αλλά τόσο αναγκαία και απαραίτητη χρηματοδότηση για το ξεκίνημα; Σύμφωνα με τα στελέχη του οργανισμού, «οι περισσότεροι επιχειρηματίες που απευθύνονται στον οργανισμό μας αξιοποιούν την οικονομική αρωγή που τους παρέχουμε στην αγορά εξοπλισμού/εμπορεύματος, στη διαμόρφωση ή ανακαίνιση του χώρου της επιχείρησής τους, στη δημιουργία website ή e-shop και στην προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας που παρέχουν».

Μέσα σε έναν χρόνο το The People's Trust έχει δεχτεί περισσότερες από 350 αιτήσεις. Το 64% αφορά νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων προς χρηματοδότηση είναι τα 36 έτη (ιδιαίτερα παραγωγική ηλικία). Ο νεαρότερος ενδιαφερόμενος που έχει κάνει αίτηση στον οργανισμό είναι 20 και ο μεγαλύτερος 64 ετών. Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει ηλικιακό όριο, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να είναι 18 ετών και άνω. Ενα στοιχείο, όμως, έχει ιδιαίτερη αξία: το 19% του συνόλου των αιτήσεων προέρχεται από ανέργους.

Σε κάθε περίπτωση, η δράση του οργανισμού θα έχει συνέχεια, καθώς ετοιμάζονται πολλές νέες πρωτοβουλίες και νέα πακέτα χρηματοδοτήσεων. Πάντως, ένας από τους βασικούς στόχους του The People's Trust είναι η υποστήριξη 200 επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του 2018, αλλά και η επέκταση των δραστηριοτήτων του σε άλλες πόλεις εκτός του Λεκανοπεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα