Ποιός... πλήρωσε τη νύφη όταν εξερράγη ο πύραυλος της SpaceX;

Όταν εξερράγη ο πύραυλος της SpaceX στη Florida των ΗΠΑ την Πέμπτη, η πρώτη σκέψη όλων ήταν πως ευτυχώς δεν υπήρχαν αστροναύτες στο όχημα. Η δεύτερη μπορεί να ήταν "Ποιος πληρώνει για όλο αυτό το πράγμα";

To όλο κόνσεπτ της ασφάλισης ενός πάρα πολύ ακριβού φορτίου το οποίο στέκεται πάνω σε μία τεράστια "βόμβα" δεν ήταν το κύριο μέλημα των αποστολών Mercury, Gemini και Αpollo. Ακόμη και κατά τη

διάρκεια της λειτουργίας του διαστημικού λεωφορείου, και των τραγωδιών των Challenger και Columbia, ήταν οι χαμένες ζωές που έγιναν θέμα (δικαίως), και όχι το κόστος που γίνεται σήμερα.

Η ασφάλιση, όμως, τώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πάρει δεύτερο ρόλο, είναι κάτι το πολύ σημαντικό.

Υπάρχει, όμως, τρόπος για ασφάλιση. Οι μεγαλύτερες εταιρείες, όπως American International Group, Munich Re, Swiss Re και Allianz έχουν μονάδες που προσφέρουν... διαστημική ασφάλιση. Η ΑΙG αναφέρει πως είναι μία από τις ελάχιστες ασφαλιστικές που μπορούν να προσφέρουν συμβόλαιο ασφάλισης μέχρι και πέντε χρόνια, ξεκινώντας μέχρι και δύο χρόνια πριν την εκτόξευση. Η Νεοϋορκέζικη εταιρεία είχε ασφαλίσει και μέρος του διαστημοπλοίου της Virgin Galactic του Richard Branson το οποίο και κατέπεσε το 2014.

Ο Elon Musk, πάντως, σύμφωνα με εσωτερικές πηγές, δεν αγόρασε ασφάλεια για τον πύραυλο Falcon 9 που εξερράγη στο Cape Canaveral. Ο δισεκατομμυριούχος προσπάθησε να εκτοξεύσει έναν ισραηλινό δορυφόρο (Amos 6) από την Israel Aerospace Industries.

Ο δορυφόρος, πάντως, ήταν ασφαλισμένος με συμβόλαιο αξίας 300 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή.

Ο δορυφόρος υποτίθεται πως θα προσέφερε Internet σε υποσαχάριες περιοχές, ενώ αποτελούσε και πόνημα του ίδιου του Facebook και του CEO Mark Zuckerberg ο οποίος έκανε και δήλωση πάνω στο θέμα, εκφράζοντας τη λύπη του πως η SpaceX δεν κατάφερε να εκτοξεύσει τον πύραυλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα