Ποιες τοποθετήσεις υπόσχονται μεγαλύτερες αποδόσεις για το 2017

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το 2017, έτος που προβλέπεται ότι θα είναι κρίσιμο για τα περισσότερα βασικά προϊόντα, καθώς η μεταβλητότητά τους αναμένεται να ενισχυθεί λόγω μιας σειράς σημαντικών παραγόντων, όπως σημειώνει η Εuroxx στην τελευταία της ανάλυση για την παγκόσμια οικονομία:

- Η εκλογή Τραμπ προκαλεί βεβαιότητα λόγω της ρητορικής του περί διεθνών εμπορικών σχέσεων και μένει να δούμε αν τελικά οδηγηθούμε σε συνθήκες απομονωτισμού που τελικά θα βλάψουν το παγκόσμιο εμπόριο.
- Η βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ

αναμένεται να οδηγήσει και σε ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και του αναπτυσσόμενου κόσμου
- Η παγκόσμια ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις ελαφρώς υψηλότερες τιμές ενέργειας θα οδηγήσουν και σε υψηλότερο πληθωρισμό
- Με τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργάις στις ΗΠΑ, η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πιο γρήγορα
-Το ευρώ αναμένεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω έναντι του δολαρίου, όπως και άλλα βασικά συναλλακτικά νομίσματα
- Η ενδυνάμωση του δολαρίου θα αυξήσει σημαντικά τα κόστη δανεισμού και πρώτων υλών

Βασικές επενδυτικές προτάσεις για το 2017

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, για το 2017 η Euroxx τηρεί αμυντική στάση και προτείνει εστίαση σε εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Για τις μετοχές εστιάζει σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα εκτιμά ότι, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, η τιμή του χρυσού αναμένεται να αυξηθεί, ωστόσο ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το πετρέλαιο.

Ομολογιακές τοποθετήσεις: τα τελευταία 8 χρόνια οι ομολογιακές αξίες συνεισέφεραν σημαντικά στην επίτευξη αποδόσεων σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον συνολικό αναλαμβανόμενο κίνδυνο. Η συντονισμένα εφαρμοσθείσα νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών του κόσμου, οδήγησε τα επιτόκια σε μηδενικά ή και αρνητικά επίπεδα ευνοώντας την δημιουργία κεφαλαιακής υπεραξίας και ταυτόχρονα εισοδηματικής ανάπτυξης. Οι επενδυτές βρέθηκαν στην ευχάριστη συγκυρία ανάληψης υψηλότερου επενδυτικού κινδύνου μέσω της επιλογής ομολογιακών τίτλων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Η συγκεκριμένη κατηγορία, και το 2016, υπεραπόδοσε έναντι όλων των υπολοίπων κατηγοριών (η απόδοση από αρχής έτους ανέρχεται σήμερα σε 6,34%).

Το 2017 τηρούμε αμυντική στάση για τα ομόλογα και θεωρούμε ότι θα είναι η χρονιά όπου η θετική τάση των προηγούμενων ετών θα αντιστραφεί. Οι αποδόσεις κατά μέσο όρο θα παραμείνουν χαμηλές με αυξανόμενο όμως το επίπεδο του επενδυτικού κινδύνου, κυρίως για τους Αμερικανικούς τίτλους. Η στρατηγική ενεργοποίησης του πληθωρισμού σταδιακά θα φέρει μαζί του αυξήσεις επιτοκίων και επομένως την πτώση των τιμών τους. Συνολικά αναμένουμε άνοιγμα των spreads (εύρος διασποράς) και αύξηση της μεταβλητότητας περισσότερο καθώς κατεβαίνουμε την κλίμακα της πιστοληπτικής διαβάθμισης (από ΑΑΑ σε CCC) των ομολογιακών αξιών.

Θεωρούμε ότι η χρονική υστέρηση της Νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την ΕΚΤ έναντι αυτή της FED και η διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες, ευνοούν την τοποθέτηση σε ομολογιακούς τίτλους της Ευρωζώνης και του ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, εστιάζουμε περισσότερο στην ανάληψη πιστωτικού κινδύνου (credit risk) έναντι της διάρκειας (duration).

Επενδυτική πρόταση: Ανακατανομή επενδύσεων και εστίαση σε εταιρικά ομόλογα πιστοληπτικής διαβάθμισης ΑΑΑ έως και BB+. Γεωγραφικά υπερσταθμίζουμε την Ευρωζώνη και επιλέγουμε η έκθεση μας σε διάρκεια να μην ξεπερνά τα 3 έως 5 έτη (η διάρκεια είναι χρήσιμη και ως μέτρο κινδύνου γιατί αποτελεί προσέγγιση της ευαισθησίας της αγοραίας αξίας ενός ομολόγου στις μεταβολές του επιτοκίου). Το 2017 ευκαιρία θα αποτελέσει η συμμετοχή σε νέες ομολογιακές εκδόσεις Υψηλής Πιστοληπτικής Διαβάθμισης, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν σε ~€300δις.

Μετοχικές τοποθετήσεις: Με δεδομένη την προσπάθεια επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Αμερική, αναμένουμε τον υπόλοιπο κόσμο σταδιακά να ακολουθήσει. Η εκτίμησή μας είναι ότι η ΕΚΤ δύσκολα θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και πιθανόν προς το 2ο μισό του έτους να ξεκινήσει και την απομάκρυνσή της από την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική στάση που τηρεί σήμερα. Με την εφαρμογή μιας υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής και την θετική αναθεώρηση της εταιρικής κερδοφορίας από τους αναλυτές, αναμένουμε οι μετοχικές αξίες να υπεραποδώσουν των ομολόγων.

Το μίγμα της νέας νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στις Η.Π.Α. οδηγεί με ταχύτερους ρυθμούς στο τέλος και αυτού του ανοδικού οικονομικού κύκλου. Τοποθετούμαστε λοιπόν στις μετοχικές αγορές με σκοπό να εκμεταλλευτούμε αυτή την τάση.

Επενδυτική πρόταση: Τοποθετούμαστε στις μετοχικές αγορές με εστίαση την Ευρώπη και την Αμερική. Θεωρούμε ότι εφόσον οι προβλέψεις επαληθευθούν, οι μετοχικές αξίες στην Ευρώπη θα υπεραποδόσουν καθώς διαπραγματεύονται χαμηλότερα του ιστορικού τους μέσου (με εξαίρεση τη Γερμανία) και οι θετικές αναθεωρήσεις θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους προεξοφλητικούς μηχανισμούς της αγοράς. Η τοποθέτησή μας στις μετοχικές αγορές θα πρέπει να γίνουν με συντελεστή βήτα (beta coefficient) ίσο ή ελαφρώς χαμηλότερο της μονάδας*.

*Ο Συντελεστής βήτα είναι ένας δείκτης που περιγράφει τη σχέση μεταξύ της μεταβλητότητας μιας επένδυσης και της μεταβλητότητας της αγοράς. Υψηλός συντελεστής βήτα συνεπάγεται ότι η τιμή, και κατ' επέκταση η απόδοση, μιας επένδυσης επηρεάζεται σημαντικά από τις κινήσεις της αγοράς. Μικρές τιμές του συντελεστή beta σημαίνει ότι η απόδοση της επένδυσης μένει σχετικά ανεπηρέαστη από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Αρνητικό βήτα σημαίνει ότι όταν η απόδοση της αγοράς είναι θετική η απόδοση της επένδυσης θα είναι αρνητική και το ανάποδο.

Τοποθετήσεις σε εμπορεύματα

Χρυσός: Η αρχική αντίδραση της τιμής του χρυσού, μετά την νίκη του Ντόναλντ Τράμπ στην εκλογική αναμέτρηση για την προεδρεία των Η.Π.Α, ήταν ιδιαίτερα θετική. Η τιμή ξεπέρασε τα $1,325 την ουγκιά και στη συνέχεια σημείωσε σημαντική πτώση έως τα σημερινά επίπεδα των $1,185. Η συνεχιζόμενη άνοδος του δολαρίου και η ασταθής εικόνα για την πορεία των επιτοκίων, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ζήτηση για χρυσό τη στιγμή αυτή θα κοπάσει.
Επενδυτική πρόταση: Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου πληθωρισμού και σχετικής πολιτικής αστάθειας, η τιμή του χρυσού αναμένεται να ανακάμψει. Θα χρειαστεί ενδεχομένως, να δούμε μια κίνηση προς την περιοχή των $1,300, για να επιστρέψει η ζήτηση για το πολύτιμο αυτό μέταλλο. Να υπενθυμίσουμε ότι πέραν του γεγονότος ότι ο χρυσός αποτελεί φυσικό αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις, αποτελεί και αντίβαρο σε περιόδους αύξησης του επενδυτικού κινδύνου.

Πετρέλαιο: Η τιμή του πετρελαίου σήμερα εξαρτάται από τον ΟΠΕΚ και από την ικανότητα των Καρτέλ να αυξάνουν ή να μειώνουν την προσφερόμενη ποσότητα. Ο νέος πρόεδρος των Η.Π.Α ανέφερε την πρόθεσή του να υποστηρίξει του τοπικούς παραγωγούς και να βοηθήσει προς μια κατεύθυνση αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού. Παρά τις δηλώσεις αυτές, θεωρούμε ότι η αγορά θα δυσκολευτεί να κινηθεί υψηλότερα των $50-55 ανά βαρέλι.
Επενδυτική πρόταση: Τοποθετούμαστε στο πετρέλαιο κοντά στην περιοχή των $40 ανά βαρέλι και στοχεύουμε σε τιμές που μπορούν να προσεγγίσουν τα $55 μέσα στη διάρκεια του έτους. Η πορεία της πραγματικής οικονομίας το 2017, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναθεώρηση του στόχου αυτού προς τα $65 ανά βαρέλι.

Αγροτικά Προϊόντα: Η αύξηση του πληθωρισμού που σταδιακά παρατηρείται ακόμη και στην Ευρώπη και η στρατηγική για περαιτέρω επιτάχυνσή του το επόμενο έτος, αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, μεγάλη προσπάθεια γίνεται από κρατικούς φορείς να προωθήσουν την κατανάλωση αυτής της εναλλακτικής έναντι της κατανάλωσης κρέατος 16 και άλλων παραγώγων. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η εντατικοποίηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων και η ενσωμάτωση σημαντικών κεφαλαίων στον προϋπολογισμό με σκοπό την ανακάλυψη νέων αγορών και καταναλωτών εντός και εκτός Ευρώπης.

Επενδυτική πρόταση: Σταδιακή τοποθέτηση σε αγροτικά προϊόντα μέσα από μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων ή/και Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια. Προκρίνεται η τοποθέτηση σε τίτλους που εξασφαλίζουν μέγιστη διαφοροποίηση. Τα αγροτικά προϊόντα σημείωσαν από την αρχή του έτους και μέχρι σήμερα απόδοση υψηλότερη του 6%, προεξοφλώντας την άνοδο των τιμών και αντιδρώντας από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα