Πιτσιόρλας: «Η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους δανειστές μπορεί να ανακόψει το θετικό momentum»

Της Στεφανίας Σούκη

«Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή έχουν συσσωρευθεί όλες οι προϋποθέσεις ώστε το 2017 να αποτελέσει χρονιά καμπής για την ελληνική οικονομία, να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης που ενδεχομένως θα μας εκπλήξει ως προς τους ρυθμούς που θα μπορεί να προσλάβει. Αυτή την πορεία ωστόσο μπορεί να την ανακόψει μία υπερβολική εκδήλωσης έλλειψης εμπιστοσύνης από πλευράς των εταίρων και δανειστών και μία διατύπωση υπερβολικά απαισιόδοξων εκτιμήσεων ως προς την πολιτική που ήδη ακολουθείται και σκοπεύει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης εκδηλώνεται

σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα πολύ συγκεκριμένα ότι μπορεί να ολοκληρώσει την υλοποίηση του προγράμματος με κοινωνική συναίνεση ή -το λιγότερο- κοινωνική ανοχή και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα».

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο από το βήμα του σημερινού συνεδρίου του Economist o υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς το τελευταίο είναι το ζήτημα του χρέους και η άσκηση κριτικής ότι κακώς η κυβέρνηση ''ανεβάζει'' τους τόνους για το θέμα. «Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη», σχολίασε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα «πραγματικά», όπως τα χαρακτήρισε, στοιχεία που στην ελληνική οικονομία που επιτρέπουν την αισιοδοξία:

«Εχουν ήδη ξεκινήσει μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, ως επακόλουθο της υλοποίησης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων τα δύο προηγούμενα χρόνια, σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οκονομίας. Εχουμε το επενδυτικό πρόγραμμα από την Cosco στον Πειραιά, το οποίο θα συμπαρασύρει επενδύσεις στο λιμάνι αλλά και στο κομμάτι των συνδυασμένων μεταφορών, από την Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με προϋπολογισμό για την επόμενη τριετία στα 400 εκατ. ευρώ το οποίο θα εντατικοποιηθεί από το τέλος της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και μετά και θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τον ελληνικό τουρισμό. Επιπλέον, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης που προσδίδει επίσης μεγάλη αξία στη συμπρωτεύουσα, ενώ στις αρχές Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που συνδέεται και αυτή με με τα δύο λιμάνια.

Το σύνολο λοιπόν αυτό των ιδιωτικοποιήσεων αλλάζουν σημαντικά κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Αντίστοιχα, η παράταση της σύμβασης για το Ελ. Βενιζέλος δημιουργεί επίσης νέα δεδομένα, δεδομένου ότι το αεροδρόμιο των Σπάτων είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο και μπορεί να παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, εξίσου σημαντικές είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις στο κομμάτι των ακινήτων, με τον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες, την NCH Capital στην Κέρκυρα, ενώ σημαντικές εξελίξεις θα υπάρξουν και στη Ρόδο

Εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις έχουμε σημαντικές αποφάσεις επιχειρηματικών ομίλων που παρά την αβεβαιότητα επενδύουν στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παραδείγματα της Philip Morris για το νέο εργοστάσιο στη χώρα σε μία επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, του ομίλου Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα και την πορεία που είχε η έκδοση του ομολογιακού δανείου του ομίλου, της CVC στον κλάδο της υγείας και πολλών επενδύσεων στο κομμάτι του τουρισμού. Επιπλέον, και στον τομέα της αγροδιατροφής υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στη Θράκη όπου έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων για αγροτικές εφαρμογές. Καθημερινά διαπιστώνουμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα όλα τα παραπάνω δημιουργούν «μία παντελώς νέα εικόνα, μία καινούρια αντίληψη σε ολόκληρη την κοινωνία και την κυβέρνηση, όσον αφορά τη συνεργασία που μπορεί να υπάρξει μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Είναι πολύ σημαντικό να ξεπερασθούν αυτού του τύπου οι παλιές αντιλήψεις. Σε λιγότερο από δύο χρόνια ολοκληρώθηκε η υλοποίηση ενός προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που καρκινοβατούσε, έστω κι αν χρειάστηκε να υπάρξει η απαραίτητη προσαρμογή και οι αντιδράσεις. Η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι τυχαία. Επιτεύχθηκε επειδή συγκρουστήκαμε με ομάδες συμφερόντων με τις οποίες δεν είχε συγκρουστεί μέχρι τότε κανείς».

Ο κ. Πιτσιόρλας ρωτήθηκε από το κοινό του συνεδρίου και για το επίκαιρο ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών, αν δηλαδή είναι σκόπιμο να υπάρξει πιο ενεργός συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα: «Θεωρώ ότι μπορούν να υπάρξουν και άλλες μορφές από τη σημερινή για την αποκομιδή των απορριμάτων. Κάνουμε βήματα σημαντικά στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τις νέες μονάδες επεξεργασίας κι ενδεχομένως να πρέπει να βρούμε και άλλες μορφές ως προς την αποκομιδή- δε γνωρίζω αν θα πρέπει να είναι μία καθαρή μορφή ιδιωτικοποίησης ή κάτι άλλο, ωστόσο θεωρώ ότι υπάρχουν τα περιθώρια και για άλλες μορφές».

Ο κ. Πιτσιόρλας, ερωτηθείς, απάντησε και για την υπερφορολόγηση σχολιάζοντας ότι «τα τελετυαία χρόνια ψηφίστηκαν πάρα πολλά κι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο κατά το οποίο δημιουργούμε ασφυξία σε όσους θέλουν να είναι συνεπείς με τις υπποχρεώσεις τους. Θα πρέπει να διορθώσουμε αυτή την αδικία».

Keywords
Τυχαία Θέματα