Πιθανή συμφωνία για πλαφόν παραγωγής πετρελαίου Ιράν-Σ.Αραβίας το Νοέμβριο

H Σαουδική Αραβία φαίνεται πως δείχνει έτοιμη να συμβιβαστεί με τον τοπικό της ανταγωνιστή Ιράν, πιθανώς οδηγώντας προς μία λύση για τη θέσπιση πλαφόν παραγωγής πετρελαίου εδώ και δύο χρόνια, αν και η συμφωνία δεν είναι πολύ πιθανή μέχρι την επόμενη συνάντηση του OPEC το Νοέμβριο.

Ο Khalid Al-Falih, ο οποίος και διορίστηκε ως υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας τον Απρίλιο, πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υπερπροσφοράς

πετρελαίου. Ο ίδιος φαίνεται να δείχνει περισσότερη θέληση για συμβιβασμό με το Iράν, αναφέροντας πως Ιράν, Λιβύη και Νιγηρία θα έπρεπε να παράγουν σε "λογικά ανώτατα επίπεδα".

Όπως και να έχει, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια, αφού δεν έχουν ακόμη βρει τη χρυσή τομή ως προς τα νέα επίπεδα παραγωγής. Τώρα έχουν δύο μήνες για να επιλύσουν τις διαφορές τους ως προς τα όρια αυτά.

Δεν κρίνονται, όμως, μόνο τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, αλλά και μία μίξη πολιτικής στη Μέση Ανατολή και εγχώριας "υπερηφάνειας" η οποία εδώ και δεκαετίες έχει κάνει τις συμφωνίες στον OPEC δυσκολότερες από ό,τι θα έπρεπε να είναι.

Το εάν ή όχι Ιράν και Σ. Αραβία θα μπορέσουν να έρθουν σε συμφωνία θα κρίνει και την αγορά πετρελαίου του 2017, με την ΙΕΑ να αναφέρει πως η προσφορά θα υπερβεί της ζήτησης μέχρι τα τέλη του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα