Πιέσεις στη Wall Street με πετρέλαιο και μεταποίηση στο επίκεντρο

Με πτώση ξεκίνησαν το δ' τρίμηνο του έτους οι αμερικανικές μετοχές, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, την ώρα που το πετρέλαιο περιορίζει τα αρχικά του κέρδη.

Πτώση 71 μονάδων (ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να χάνει και 100 μονάδες) ή 0,39% για τον Dow Jones στις 18.236 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,42% στις 2.159 μονάδες και τον Nasdaq

να κινείται κατά 0,41% χαμηλότερα στο επίπεδο των 5.290 μονάδων.

«Πιθανώς να υπήρξε υπερβολική διάθεση αγορών στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό οι επενδυτές να κάνουν ένα βήμα πίσω», υποστηρίζει η Katie Stockton, ειδική επί τεχνικών αναλύσεων στην BTIG.

Η τιμή του μαύρου χρυσού ξεπέρασε, ενδοσυνεδριακά, και το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολ. για το Brent, ενώ το αμερικανικό αργό άγγιξε τα 49 δολάρια. Η άνοδος αποδίδεται στην επικείμενη συμφωνία, το πιθανότερο τον Νοέμβριο, μεταξύ των κρατών-μελών του OPEC για πάγωμα της ημερήσιας παραγωγής τους.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο είχαμε τις ανακοινώσεις των δεικτών μεταποίησης PMI (τον οποίο συντάσσει η εταιρεία Markit) και ISM. Ο δείκτης PMI της Markit άγγιξε τον Σεπτέμβριο τις 51,5 μονάδες, διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών.

Ο δείκτης ISM διαμορφώθηκε, επίσης, στις 51,5 μονάδες από 49,4 που ήταν τον Αύγουστο, ενώ οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 0,7% για τον μήνα Αύγουστο, έναντι εκτίμησης των αναλυτών ότι θα κινούνταν κατά 0,2% χαμηλότερα.

Ήπια ανοδική κίνηση για τον δείκτη δολαρίου, με το ευρώ να φθάνει στο 1,122 δολ. και το δολάριο να διαμορφώνεται στα 101,4 γεν.

Μεικτή εικόνα για τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς να ενισχύεται στο 0,786% και του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,61%.

Keywords
Τυχαία Θέματα