Πέτρος Νομικός: Ο εφοπλιστής άνοιξε το «χωριό» του στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ο τόπος των παιδικών του καλοκαιριών, το σημερινό του απάγκιο, αλλά και το νησί όπου πρώτος ο παππούς του έβαλε ακτοπλοϊκή γραμμή. Φέτος ο Πέτρος Νομικός κάνει ένα ακόμη καινοτόμο επιχειρηματικό βήμα, δημιουργώντας στο αγαπημένο του νησί ένα ολόκληρο χωριό, έτσι όπως το οραματίστηκε τα τελευταία χρόνια. «Στο παλιό κόκκινο κτίριο της οικογένειάς μου θέλησα να δώσω συνέχεια και ζωή. Πέρα από τα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνουμε, θέλησα να αξιοποιήσω

τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα χωριό στην περιοχή Φηροστεφάνι, το οποίο θα μπορούσε να ονομαστεί Vοlkan Village», εξηγεί για το νέο του project.

Στα εύφορα κτήματα της οικογένειας Νομικού, ο γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας και επιχειρηματίας δημιούργησε κομψά εστιατόρια και λιτά νησιώτικα καφέ με σκοπό να μυεί τον κόσμο στις τοπικές γεύσεις με τον πλέον εκλεπτυσμένο τρόπο. «Υπάρχουν δύο εστιατόρια τα οποία σερβίρουν ως επί το πλείστον τοπικές σπεσιαλιτέ από νέους Ελληνες σεφ. Πολλά από τα προϊόντα, όπως οι ντομάτες και τα λαχανικά, προέρχονται από το μποστάνι μας, τα κρασιά είναι όλα δικά μας, ενώ το σέρβις είναι ευρωπαϊκού επιπέδου, καθώς έχω φέρει από το Λονδίνο ειδική ομάδα από το διάσημο club ''Annabel's'', προκειμένου να εκπαιδεύσει το προσωπικό». Πέρα από τον λονδρέζικο αέρα του Volkan Village, υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και απλότητα.

Η περιοχή όπου ο Πέτρος Νομικός δημιούργησε το Volkan Village

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μυηθεί στη φημισμένη κουζίνα της Σαντορίνης με περίπου 20 ευρώ. Το πιο πρωτότυπο σημείο του πολυχώρου που δημιούργησε στη Σαντορίνη ο γνωστός επιχειρηματίας είναι το σινεμά. Πρόκειται για έναν κινηματογράφο που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στον γκρεμό! Εκεί μπορεί κάποιος να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα και όταν σκοτεινιάσει να δει μια ρομαντική ταινία, όπως το «Mamma Mia!» ή το «Roman Holiday», συνοδεύοντας το θέαμα με σαμπάνια και σνακ. «Τις ταινίες τις διάλεξα εγώ προσωπικά», λέει και προσθέτει: «Ηθελα να υπάρχει χαλαρή ατμόσφαιρα, που να ταιριάζει με το τοπίο. Είναι ό,τι πιο ρομαντικό μπορεί να προσφέρει ο χώρος, καθώς συνδυάζει ηλιοβασίλεμα και θέα με σαμπάνια και κλασικές ταινίες που άφησαν εποχή. Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από τους θερινούς κινηματογράφους στα νησιά».

Το μουσείο

Ενα όραμα ζωής που πήρε σάρκα και οστά

Ο Πέτρος Νομικός ξεκαθαρίζει ότι το κίνητρο δεν ήταν τόσο επιχειρηματικό όσο όραμα ζωής: «Οι Ελληνες του εξωτερικού θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας. Η ανάπτυξη ουσιαστικά μπορεί να έρθει μόνο μέσα από αυτό. Η Σαντορίνη μού δίνει τη δυνατότητα να οραματιστώ κάτι καλύτερο για το νησί που λατρεύω. Εδώ τα projects δεν σε κουράζουν, αντιθέτως αποτελούν μια ευχάριστη ανάπαυλα στην καθημερινότητά σου».

Στο Volkan Village, πέρα από καλό φαγητό και ποτό, κυριαρχούν η έμπνευση και η δημιουργικότητα. Το βασικό κτίριο του χώρου το κληρονόμησε ο Πέτρος Νομικός από τον πατέρα του, ο ίδιος όμως θέλησε να το επεκτείνει και να γράψει τη συνέχεια. «Το θέμα δεν είναι τι παίρνεις από τους γονείς σου, αλλά τι αφήνεις ο ίδιος στις επόμενες γενιές. Τι εμπνέεσαι και τι δημιουργείς. Εγώ εμπνεύστηκα έναν χώρο που να περνάει ο επισκέπτης καλά. Η Σαντορίνη άλλωστε είναι το πιο πολυδιαφημισμένο ελληνικό νησί του εξωτερικού».

Και η Μύκονος; «H Mύκονος είναι της μόδας, ενώ η Σαντορίνη all time classic προορισμός. H φινέτσα, η παράδοση και το μοναδικό τοπίο δεν συγκρίνονται με άλλο νησί. Δεν είναι τυχαία το νησί με τη μεγαλύτερη διάρκεια τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα και το πιο πολυδιαφημισμένο στα διεθνή μέσα», συμπληρώνει.

Σαντορινιές γεύσεις

Από τις επιχειρήσεις στο μποστάνι

Η μαγευτική γωνιά του Πέτρου Νομικού προσφέρει θέα, υψηλό σέρβις και πρωτοτυπία. Σε μια φυσική σπηλιά βράχου δημιουργήθηκε η μπιραρία, στην οποία οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξεδιψάσουν πίνοντας παγωμένη μπίρα Volkan. «Η μπίρα Volkan ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα που ξεκίνησε πριν από χρόνια και σύντομα αγαπήθηκε απ' όλο τον κόσμο κάνοντας ακόμη πιο δημοφιλή τη Σαντορίνη. Aπό την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία, όλοι πίνουν σαντορινιά μπίρα!», λέει ο επιχειρηματίας με καμάρι και συνεχίζει: «Δεν είναι μόνο η διάθεση για δράση και η όρεξη να δημιουργήσω που με παρακινούν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, αλλά και ο εναλλακτικός τρόπος ζωής που προσφέρει το συγκεκριμένο νησί.

Ερχομαι μαζί με την οικογένειά μου για διακοπές τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο και το πρόγραμμά μου περιλαμβάνει τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάνω στο Λονδίνο. Για παράδειγμα, περιφέρομαι στο κτήμα με τις φιστικιές μας, μιλάω με τους ανθρώπους που τις περιποιούνται ή ασχολούμαι ο ίδιος με τη γη ώστε να έχω προσωπική γνώση για το πώς πάει το μποστάνι. Με ξεκουράζει η φροντίδα και περιποίηση του κήπου και των λαχανικών».
Η Σαντορίνη για τον γνωστό εφοπλιστή είναι συνυφασμένη με τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων. «Ως παιδί, το καλοκαίρι μου ήταν γεμάτο από τυπικές καλοκαιρινές εικόνες, εικόνες της Ελλάδας του '80, της γνήσιας αγροτικής ζωής και των ανθρώπων του νησιού, όπως και του τρύγου, στον οποίο συμμετείχα σχεδόν πάντα.

To εστιατόριο

Μου άρεσε πολύ το περιβάλλον στη Σαντορίνη. Ηταν πάντοτε ζεστό, φιλικό, ασφαλές και σταθερό», λέει με νοσταλγική διάθεση. «Με θυμάμαι να πατάω σταφύλια στα πατητήρια της περιοχής, να φτάνει στα ρουθούνια μου η μυρωδιά από το ζεστό χώμα ή από το ξερό θυμάρι και να με υποδέχεται ο παππούς μου με μελιτίνια, το αγαπημένο μου σαντορινιό γλυκό. Δεν υπήρχε πιο ευχάριστη έκπληξη από τους δίσκους με τα μελιτίνια στην κουζίνα του σπιτιού», προσθέτει.

Για τον Πέτρο Νομικό το τοπίο της Σαντορίνης, οι τοπικές γεύσεις, όπως η διάσημη φάβα, και το χρώμα από τις μπουκαμβίλιες συνθέτουν την καλοκαιρινή ραστώνη και ευτυχία. Ακόμη και όταν επιστρέφει στο Λονδίνο, πάντα υπάρχει κάτι που να του θυμίζει τον τόπο του. Μια δύσκολη επαγγελματικά ημέρα στην Αγγλία συνήθως κλείνει για εκείνο και τη σύζυγό του με ένα ποτήρι κρασί Σαντορίνης, δικής του παραγωγής, και τοπικά φιστίκια. Την ώρα της χαλάρωσης συνήθως ονειρεύεται και τα επόμενα σχέδιά του, όπως την κατασκευή πολυτελών βιλών στο νησί, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει. «Το έργο έχει δρομολογηθεί αλλά επειδή οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και τα σχέδια σύνθετα, δεν προλάβαμε αυτό το καλοκαίρι. Ευελπιστούμε ότι θα λέμε ''welcome'' από του χρόνου την άνοιξη», αποκαλύπτει στο «thema people».

Παραδοσιακά τραπεζώματα με τοπικά προϊόντα

Σαντορινιά κρασιά

Το οινοποιείο

Πηγή: protothema.gr

Keywords
σαντορινη, εφοπλιστης, το νησι, mamma mia, village, project, σεφ, club, mia, σνακ, μυκονος, time, classic, ελλαδα, ιαπωνια, καμάρι, δραση, συγκεκριμένο, καλοκαιρι, thema, people, protothema, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, ντοματες, αυστραλια, βημα, γνωση, γωνια, εικονες, θεμα, θυμαρι, λονδινο, νησι, προγραμμα, σεφ, σινεμα, σνακ, ταινιες, φαβα, φυσικη, ωρα, time, village, αναμνησεις, ατμοσφαιρα, βρισκεται, φαγητο, γονεις, δυνατοτητα, δρωμενα, ευρω, ευτυχια, υπαρχει, εμπνευση, εποχη, εστιατορια, ευρωπη, ζωη, ζωης, θεα, θυμιζει, κουζινα, κρασι, κρασια, κτιριο, κτημα, λαχανικα, νησιωτικα, καμάρι, ομαδα, παντα, οικογενεια, οραμα, ουσιαστικα, παιδι, περιβαλλον, ραστωνη, σεβασμος, σεζον, συγκεκριμένο, συζυγο, συνεχεια, συντομα, στην κουζινα, σχεδια, φτανει, χωμα, χρωμα, classic, club, γευσεις, γλυκο, ηλιοβασιλεμα, project, κτηματα, νομικου, ποτο, protothema, σπηλια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα