Παραμένει κοντά σε υψηλό διετίας το πετρέλαιο

Ελαφρά υποχώρηση σημείωσαν σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού, μετά από μια εβδομάδα κερδών, καθώς η προοπτική αύξησης των αμερικανικών εξαγωγών επηρέασαν αρνητικά το κλίμα αισιοδοξίας που οδήγησε το μπρεντ πάνω από υψηλό δύο ετών, ξεπερνώντας τα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Η κίνηση του Ιράκ να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα νότια λιμάνια του κατά 220.000 βαρέλια την ημέρα στα 3,45 εκατ., ώστε να καλύψει τις διακοπές στην προμήθεια πετρελαίου

από το βόρειο Κιρκούκ, επίσης επηρέασε τις τιμές, όπως αναφέρουν οι traders.

Ο δείκτης του μπρεντ LCOc1 σημείωσε πτώση κατά 30 σεντς στα 60,60 δολ/βαρέλι νωρίτερα το πρωί, πολύ κοντά στα υψηλά του Ιουλίου του 2015 και κατά 37 σεντς ενισχυμένος από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2017.

Ο δείκτης του αμερικανικού αργού ελαφράς πυκνότητας (light crude) CLc1 ήταν 15 σεντς χαμηλότερα στα 54 δολάρια, κοντά όμως στα υψηλά Φεβρουαρίου και επίσης κοντά στα υψηλά δύο ετών.

Παρά πάντως το γενικά αισιόδοξο κλίμα, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι έχουν γίνει υπερβολικές κινήσεις στην αγορά με πολύ ταχείς ρυθμούς.

Το αμερικανικό αργό ελαφράς πυκνότητας έκανε trading σε μειωμένη τιμή περί τα 6,70 δολ. έναντι του μπρεντ, γεγονός που τον καθιστά ελκυστικό για τα διυλιστήρια.

Η παραγωγή αμερικανικού αργού αυξήθηκε κατά σχεδόν 13% από τα μέσα του 2016 στα 9,5 εκατ. βαρέλια τη μέρα.

Παρά τη σημερινή μικρή πτώση, το κλίμα παραμένει αισιόδοξο λόγω της δέσμευσης του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων εξαγωγέων να συγκρατήσουν κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια τη μέρα την παραγωγή ώστε να οριοθετήσουν τις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα