Παραδιάς: Μείωση της φορολογίας - Η ακίνητη ιδιοκτησία αποτελεί πλέον άγος και όχι στοιχείο πλούτου

Το αίτημα για άμεση μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας με συνδυασμό μέτρων που θα περιλαμβάνουν μείωση των αντικειμενικών αξιών, του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας μισθωμάτων κυριάρχησε στην ετήσια ενημερωτική συγκέντρωση της ΠΟΜΙΔΑ και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο "ΑΣΤΗΡ" των Πατρών.

Στην ομιλία του κατά

την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι η πρώτη και πιο επείγουσα μεταρρύθμιση είναι η μείωση της φορολογίας στα ακίνητα καθώς το φορολογικό βάρος που έχει επιρριφθεί στις πλάτες των ιδιοκτητών ακινήτων είναι πλέον ασήκωτο και ότι αποτελεί άμεση ανάγκη όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες αλλά και για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας, οι φόροι στα ακίνητα να εκλογικευθούν. Επεσήμανε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί τον πολλαπλασιασμό της αποποίησης κληρονομιών καθώς η ακίνητη ιδιοκτησία αποτελεί πλέον άγος και όχι στοιχείο πλούτου για τους κληρονομούντες ενώ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για επιβολή φόρου... υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων από 1-1-2017, για αύξηση των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής καθώς και για επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος θα εντοπίσει το βάρος σε περιουσίες φαινομενικά μεγαλύτερες, με βάση αντικειμενικές αξίες που δεν υπάρχουν πια και παράλογους συντελεστές.

Αναλυτικά, τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων περιλαμβάνουν τα εξής:

ΕΝΦΙΑ: Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μειωτικός συντελεστής για τα κενά κτίσματα, μείωση επιβάρυνσης αστικής ιδιοκτησίας.

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Περαιτέρω μείωση τιμών ζώνης και συντελεστών εμπορικότητας, με προτεραιότητα στις ζώνες που παραλείφθηκαν στην προηγούμενη μείωση, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Φόρος Υπεραξίας: Να παραταθεί η αναστολή εφαρμογής του για μια ακόμη τριετία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις εφαρμογής του.

Κληρονομιά-δωρεά: Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα επαύξησης της σχετικής φορολογίας, εν όψει και του κινήματος «ΔΕΝ ...ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ!».

Εκχώρηση ακινήτων έναντι φόρων ακινήτων: Να αναγνωριστεί ως μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων, να εκχωρούν αστικό ακίνητο πλήρους κυριότητας της επιλογής τους, για χρέη άνω των 10.000€, αντί να επιλέγει το Δημόσιο ποιό ακίνητο θα κατάσχει.

Τουριστικές μισθώσεις: Να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 21 παρ. 3 του ΚΦΕ περί «επιτηδευματία» κατόπιν τριών ομοειδών συναλλαγών ανά διετία. Να μην επιβληθούν ποσοτικοί ή χρονικοί περιορισμοί στην εκμίσθωση ακινήτων, ούτε υψηλή πρόσθετη φορολογία, διότι εν τέλει το δημόσιο θα χάσει έσοδα, αντί να κερδίσει.

Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 19ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΥ», με τίτλο «Ιδιωτική Ακίνητη Περιουσία: Προβλήματα και προοπτικές» ήταν ο κ. Χάρης Θεοχάρης, Ανεξάρτητος Βουλευτής, τ. Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων ο οποίος τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται επί οκτώ χρόνια σε ύφεση και ακόμη ψάχνει την πόρτα της εξόδου από αυτήν. Σημείωσε ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα από κάθε άλλη κατηγορία φορολογουμένων ενώ παρατήρησε πως η ελληνική οικογένεια η οποία παραδοσιακά επένδυσε σε ακίνητα και εκπαίδευση των παιδιών, παρατηρεί σήμερα των αφελληνισμό και των δύο καθώς από τη μια πλευρά ξένοι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα και από την άλλη τα παιδιά με τα καλύτερα προσόντα φεύγουν από τη χώρα όχι μόνο γιατί δεν βρίσκουν δουλειά αλλά και γιατί δεν υπάρχει αξιοκρατία. Τόνισε δε ότι η χώρα χρειάζεται χτίσιμο από την αρχή με εφαρμογή στην πράξη της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, χτύπημα της διαφθοράς, λογοδοσία στο Δημόσιο και μέτρα διευκόλυνσης των επενδύσεων όπως το Κτηματολόγιο.

Ο κ. Ορέστης Σεϊμένης, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός – Συγγραφέας παρουσίασε τις νέες φορολογικές κλίμακες που ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016 και τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από αυτές. Τόνισε ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία ως τις 30 Νοεμβρίου για διορθώσεις στο έντυπο Ε9 (με βάση το οποίο υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ) οι οποίες μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά με πρόστιμο 50€. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας οι διορθώσεις θα γίνονται μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ με διπλάσιο πρόστιμο (100€).

Ακολούθησαν οι κ.κ. Νικόλαος Παπάκος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, μέλος του Δ.Σ της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας (Ε.Ι.Α.Ν.Α), η κα Κυριακή Αθανασιάδη, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας (Ε.Ι.Α.Ν.Α), ειδική Γραμματέας της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α., ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος και η κα Μάγκυ Καμπισοπούλου, δικηγόρος, η οποία παρουσίασε τις διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων του Κτηματολογίου με αφορμή την επέκταση της Κτηματογράφησης στις περιαστικές περιοχές της Πάτρας που είναι σε εξέλιξη (η προθεσμία λήγει στις 12 Δεκεμβρίου).

Keywords
Τυχαία Θέματα