Πάμε παραλία;

Του Κώστα Τσαούση

Ο Ηλίας, η Έφη, ο Γιώργος, ο Κυριάκος και ο Γιάννης είναι φίλοι και συνεργάτες. Εν ολίγοις, μια παρέα. Αλλά, μια ξεχωριστή παρέα μέσα από την οποία προέκυψε μια άκρως πρωτότυπη εφαρμογή για ταξιδιώτες: To keeanō. Η παρέα την άνοιξη του 2016 επιλέχθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα egg της Eurobank, ανάμεσα στις 30 καλύτερες ιδέες του 4ου κύκλου. Σήμερα, η παρέα έχει συγκροτηθεί σε μια εταιρεία

με προοπτικές και ετοιμάζει να βγει στην αγορά με προϊόν – ένα προϊόν που απευθύνεται στην μεγάλη αγορά της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Τι είναι το keeanō; Η απάντηση άμεση και ειλικρινής: Είναι η 1η μηχανή αναζήτησης και καταγραφής ακτογραμμών με εξατομικευμένα αποτελέσματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά αρχίζοντας από τα μέλη της παρέας, τους συνιδρυτές του keeanō.

Ο Ηλίας Μπογόρδος, ο CEO, είναι απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και τελειόφοιτος MBA. Έχει εργαστεί σε εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα σε θέσεις Software Engineer, UI/UX Engineer, Project Manager.

Ο Γιώργος Παναγάκης, είναι κάτοχος Master of Computer Science, απόφοιτος του Imperial College London και εργάζεται ως Senior Software Engineer για ανάπτυξη backend συστημάτων και υπηρεσιών.

Ο Κυριάκος Μπισκίνης, είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται ως Senior Software Engineer για ανάπτυξη Mobile εφαρμογών.

H Έφη Γιαλούρη, είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών έχει εργαστεί ως Software Engineer για ανάπτυξη Web και Μobile και εφαρμογών.

O Γιάννης Κανίδης, είναι επιχειρηματίας με εμπειρία σε τεχνολογικές τάσεις και ανάλυση αγοράς.

To keeanō, όπως εξηγούν, οι συνιδρυτές του «αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο βασισμένο στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή στην παραλία. Είναι μια καινοτόμος υπηρεσία με εφαρμογές στις πλατφόρμες iOS και Android που βοηθάει τον χρήστη στην εύρεση της καταλληλότερης παραλίας βάσει του προφίλ που έχει δημιουργήσει σε άλλα κοινωνικά δίκτυα ή στο ίδιο. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα καταγραφής μιας παραλίας ή έκτακτων περιστατικών σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή μπορεί να κατευθύνει και να ενημερώσει για λεπτομέρειες ως προς τον καιρό, τις υποδομές και τη δομή μιας παραλίας».

Έως τώρα απαριθμεί στη βάση της γύρω στις 4300 παραλίες από την Ελλάδα στη βάση αξιολόγησης με 46 ποιοτικά χαρακτηριστικά και έχει συγκεντρώσει παραλίες από την Ισπανία, την Κύπρο και την Ινδονησία.

Απευθύνθηκα στο Ηλία και του ζήτησα να γράψει για το keeanō. Ανταποκρίθηκε:

Η ιδέα προέκυψε από προσωπική ανάγκη, όταν επανειλημμένα η επιλογή της παραλίας σε άγνωστο προορισμό κατέληγε να είναι κάτι τυχαίο, δημιουργώντας ανασφάλειες, διαφωνίες και κυρίως απογοήτευση όταν δεν απέφερε τα αναμενόμενα ως προς τα προσωπικά γούστα. Όταν αυτό συμβαίνει για ένα μέρος όπως η θάλασσα, που περνάμε αρκετές ώρες και θέλουμε να απολαύσουμε την ξεγνοιασιά και τα οφέλη της, η σωστή επιλογή γίνεται ανάγκη.

Ο χρήστης δημιουργεί ένα ή περισσότερα προφίλ με τα χαρακτηριστικά που θέλει να έχει μια παραλία και η εφαρμογή του εμφανίζει τις παραλίες που του ταιριάζουν στην περιοχή που βρίσκεται ή πρόκειται να επισκεφθεί. Είναι ένα social application μέσα από το οποίο ο χρήστης επιβραβεύεται με πόντους για τις ενέργειες που κάνει όπως ανέβασμα φωτογραφίας, checkin και ενημέρωση των άλλως χρηστών για γεγονότα που συμβαίνουν στην παραλία. Επίσης, μπορεί να προτείνει τροποποιήσεις στα χαρακτηριστικά της παραλίας ή και να προσθέσει μία παραλία αν δεν υπάρχει ακόμη στο keeanō. Παράλληλα, μπορεί να δει τα μαγαζιά που υπάρχουν γύρω από την παραλία και να λάβει προσφορές γι' αυτά ολοκληρώνοντας έτσι μια μέρα στην παραλία.

Χρήστης του keeanō μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ταξιδιώτης ανεξαρτήτως φύλλου, μορφωτικού επιπέδου και οικογενειακής κατάστασης, 15 - 65 ετών, με μόνη προϋπόθεση το να είναι κάτοχος smartphone. Οικογένειες με μικρά παιδιά, ζευγάρια, παρέες εφήβων ή ενηλίκων, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, άτομα που ψάχνουν μια παραλία για αθλητικές δραστηριότητες όπως surfing, κατασκηνωτές, κάτοχοι πλωτών μέσων που θέλουν να αγκυροβολήσουν, τουρίστες με ενδιαφέρον για φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να βρουν την παραλία που τους ταιριάζει.

Οι επιχειρήσεις που παρουσιάζονται σαν κοντινά μέρη στην παραλία μπορεί να είναι οτιδήποτε μπορεί να συνδυαστεί με μια μέρα διακοπών όπως εστιατόρια, beachbar, ξενοδοχεία, καταστήματα με εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ, καταδυτικά κέντρα κ.α. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να ανακοινώνουν προσφορές στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες τους σε πραγματικό χρόνο απευθυνόμενοι στον κόσμο που βρίσκεται στην παραλία ή πρόκειται να την επισκεφθεί. Από το keeanō μπορούν να επωφεληθούν και οι δήμοι καθώς μπορούν να αυξήσουν την προβολή τους και να λαμβάνουν αναλυτικά μηνιαία reports».

Για το τέλος, κράτησα μια πρωτοβουλία. Η ομάδα διοργανώνει τον διαγωνισμό με τίτλο "Give colors to keeanō" προσκαλώντας τους χρήστες να εγκαταστήσουν την εφαρμογή και να ανεβάσουν φωτογραφίες για να μαζέψουν πόντους και να κερδίσουν καλοκαιρινά δώρα που θα ενισχύσουν την απόλαυση των φετινών τους διακοπών. Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια ένα μήνα και μετά το πέρας αυτού το πρώτο version του keeanō θα είναι διαθέσιμο στα stores.

Keywords
Τυχαία Θέματα