«Παγώνει» το success story η Standard & Poor's

της Σοφίας Ζαφείρη

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, δεν θέλησε να ακολουθήσει το παράδειγμα του «συναδέλφου» του Moody's, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητα της Ελλάδα, αν και προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας.

Ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-», ενώ αναβαθμίζει τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές» από «σταθερές».

Όπως σημειώνει οι «θετικές» προοπτικές αντανακλούν την εκτίμηση των αναλυτών του οίκου ότι

εντός του επόμενου 12μηνου υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες να υπάρξει αναβάθμιση και της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Παράλληλα ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης αλλά και το κόστος εξυπηρέτησής του θα μειωθούν σταδιακά, με δεδομένη και τη νομοθέτηση μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2020, αλλά και της δέσμευσης του Eurogroup περαιτέρω αναδιάρθρωσης του χρέους.

Εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μία επιτυχημένη έξοδο στις αγορές φέτος, χωρίς, όμως, να προσδιορίζει χρονικά το πότε θα συμβεί αυτό.

Φροντίζει, όμως, να προσθέσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στην εφαρμογή περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και άλλων μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που αφορούν την αγορά εργασίας, προϊόντων, δημόσιας διοίκησης και ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα προβλήματα ρευστότητας ορισμένων δημόσιων οργανισμών, με αναφορά στη ΔΕΗ, τα οποία αποδίδει στη μη κανονική ροή αποπληρωμής προς αυτών των οφειλών τόσο από ιδιώτες όσο και από το ίδιο το κράτος.

Αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει ο βασικός τροφοδότης δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, ενώ υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί τελικώς -παρά τις όποιες παλινδρομήσεις – με όλα όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της.

Δημοσιονομικά μεγέθη

Για το διάστημα 2017-2020 ο οίκος προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει κατά μέσο ετήσιο όρο στο 3% του ΑΕΠ και η ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στο 2,8% κάτι το οποίο θα βοηθήσει την υποχώρηση του χρέους στο 158% του ΑΕΠ έως το 2020 από 179% του ΑΕΠ που ήταν το 2016.

Το τραπεζικό σύστημα

Αν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σχετικώς αδύναμο, ο οίκος δεν θεωρεί ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, αν και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures), που «βαραίνουν» τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης εάν οι Ευρωπαίοι εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ταυτόχρονα υπάρξει μία περίοδο σταθερής ανάπτυξης αλλά και ανάκαμψης της αγοράς εργασίας. Στους παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν μία αναβάθμιση είναι η μείωση της εξάρτησης του τραπεζικού συστήματος από τον επίσημο τομέα, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει επιστροφή της εμπιστοσύνης και φυσικά των καταθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα