Όλος ο φάκελος του ΑΔΜΗΕ στον αέρα

Του Στέλιου Μορφίδη

Για τις 18:00 μ.μ αποφασίστηκε η έκτακτη ΓΣ των μετόχων της ΔΕΗ για την έγκριση σύστασης της «Ενεργειακής Συμμετοχών» στην οποία θα περάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ με βάση το σχέδιο ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του νόμου Σκουρλέτη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιχείρηση η ολιγόωρη αναβολή αποφασίστηκε κατόπιν πρότασης του ελληνικού Δημοσίου καθώς δίδεται "μάχη" για να κλείσει μία συμφωνία με τις τράπεζες.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως παραμένουν ανοικτές κρίσιμες τεχνικά και νομικά παράμετροι που εν πολλοίς θα κρίνουν και την τύχη του αμφιλεγόμενου σχεδίου παραμονής των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου σε ποσοστό 51% που προχωράει μέσα από συνεχείς τροποποιήσεις αμφισβητούμενης νομιμότητας.

Το πρώτο «χτύπημα» ήταν η επιστολή «φωτιά» των τραπεζικών ιδρυμάτων με την οποία ουσιαστικά μπλόκαραν την διαδικασία ιδιωτικοποίησης που μεθόδευσε η κυβέρνηση με το νόμο Σκουρλέτη απειλώντας ακόμα και τη ΔΕΗ με τερματισμό των πιστοδοτήσεων σε μία περίοδο που ψάχνει εναγωνίως ρευστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των υπουργών Σταθάκη, Τσακαλώτου και εκπροσώπων των συστημικών τραπεζών η κυβερνητική πλευρά διέρρεε ότι επήλθε μία συμβιβαστική λύση με τρεις πυλώνες, η οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως. Οι τρεις πυλώνες ήταν:

1. Η γρήγορη αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς την ΔΕΗ (πάνω από 200 εκατ. ευρώ), ώστε με τη σειρά της η εταιρεία να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων της προς τις τράπεζες

2. Εκχώρηση προς τις τράπεζες, συμβάσεων της ΔΕΗ που θα δημιουργήσουν μελλοντικές χρηματοροές

3. Μεταφορά δανείων της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ (Ενεργειακή Συμμετοχών), όπου και μεταβιβάζεται το 51% του Διαχειριστή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δάνεια θα είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο οι τρεις αυτές παρεμβάσεις φαίνεται να δημιουργούν νέες επιπλοκές δημιουργώντας μεγαλύτερη πίεση στην ΔΕΗ στο κομμάτι που αυτή τη στιγμή υποφέρει περισσότερο, το ρευστό. Παράλληλα δεν είναι σαφές εάν με αυτή τη συμφωνία ικανοποιούνται και άλλοι δανειστές της επιχείρησης, όπως ξένες τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και οι επενδυτές που συμμετείχαν στα δύο ομόλογα της ΔΕΗ. Το σίγουρο όμως είναι ότι η συμφωνία, όπως έχει διαρρεύσει, ακουμπά πτυχές του άλλου σκέλους της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, αυτό της εισόδου της China State Grid ως στρατηγικού επενδυτή με μερίδιο 24%. Και αυτό καθώς αυτόματα επηρεάζεται η αποτίμηση βάσει της οποίας είχε στηριχθεί η προσφορά 320 εκατ. ευρώ της κινεζικής εταιρείας.

«Τυχερό» απ' την άλλη το Δημόσιο καθώς η τροπολογία που είχε σπεύσει ο Γ. Σταθάκης να περάσει πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων οδηγεί ουσιαστικά στη μείωση του ποσού που θα καταβάλει μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ για την απόκτηση του 25% αποσυνδέοντας το ντιλ με την China State Grid με την αποτίμηση, την οποία και θα κάνει τώρα ανεξάρτητος εκτιμητής.

Η ΔΕΗ από την άλλη πάει σε μία λογική «το μη χείρον, βέλτιστο» αφού με τη συμφωνία αποφεύγεται ο κίνδυνος για τις πιστοδοτήσεις από την άλλη όμως η επιχείρηση, με την εκχώρηση συμβάσεων, θα κληθεί να μην υπολογίζει πλέον στα έσοδα της μεγάλα συμβόλαια με σημαντικούς πελάτες, αφού οι εισροές θα πηγαίνουν στις τράπεζες. Παράλληλα τα χρήματα που περιμένει απ' το Δημόσιο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα κατευθυνθούν επίσης στις τράπεζες...

Εν τω μεταξύ πέραν των νομικών και διαδικαστικών θεμάτων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες, η κυβέρνηση θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να παρέχει εγγυήσεις για την ομαλή ολοκλήρωση του προβληματικού σχεδίου που έχει εκπονήσει, καθώς είναι εκτεθειμένη τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους όσο και στους Κινέζους επενδυτές της State Grid στους οποίους έχει συμφωνήσει να μεταβιβάσει το 24% του ΑΔΜΗΕ. Θα πρέπει να πείσει κατ’ αρχήν τους θεσμούς ότι το σχέδιο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο εγκεκριμένο σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να αποτρέψει την ενεργοποίηση της ρήτρας του μνημονίου που προβλέπει εκκίνηση διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του 100% του ΑΔΜΗΕ μέσα στον Ιανουάριο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η τοποθέτηση των δανειστών για το όλο ζήτημα καθώς ήδη έχουν διατυπωθεί σοβαρά ερωτήματα. Η πρώτη δήλωση πιθανόν να έλθει μεθαύριο από τον επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας της ΕΕ Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, που έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Αθήνα και συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, μετά το πέρας της οποίας θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα