Οι συμβολαιογράφοι «παγώνουν» τους πλειστηριασμούς - Την παράκαμψή τους επιδιώκει η κυβέρνηση

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ακόμα μια κρίσιμη Τετάρτη ξημέρωσε σε ό,τι αφορά εκατοντάδες οφειλέτες οι οποίοι με αγωνία περιμένουν να δουν τι πρόκειται να γίνει με τους εκπλειστηριασμούς των περιουσιών τους λόγω χρεών.

Έχοντας οι περισσότεροι εξ αυτών εναποθέσει τις λιγοστές ελπίδες τους στους ακτιβιστές που εδώ και ημέρες αγωνίζονται ώστε να μη χαθεί κανένα σπίτι και με την κυβέρνηση «μουδιασμένη», όλα δείχνουν πως δεν θα προχωρήσουν πλειστηριασμοί, όχι λόγω της θέλησης του υπουργείου Δικαιοσύνης

(το οποίο πληροφορούμαστε πως πιέζει προς την κατεύθυνση να εκκινήσει η διαδικασία) αλλά εξαιτίας της απεργίας των συμβολαιογράφων, οι οποίοι κρίνονται απαραίτητοι εκ του νόμου για να συντελεστούν πράξεις πλειστηριασμών.

Ήδη οι συμβολαιογράφοι απαιτούν εγγυήσεις για τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας ειδικότερα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Όπως αναφέρουν κύκλοι των συμβολαιογράφων πάντως, οι πιέσεις για να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί είναι μεγάλες κι απορρέουν από τα όσα έχει ήδη δεχθεί η κυβέρνηση ως προς αυτό το θέμα.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από το υπουργείο Δικαιοσύνης ψάχνεται τρόπος παράκαμψης των συμβολαιογράφων για πιο fast track διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση η οποία κατόπιν εορτής και υπό την πίεση ακτιβιστών και ΜΜΕ επιδιώκει να βρει λύση. Σκέψεις έχουν υπάρξει ώστε να δοθεί λύση μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα που θα συζητηθεί εντός ημερών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως οι μνημονιακές δεσμεύσεις επιτρέπουν μικρά περιθώρια κινήσεων. Λύση όμως όχι για το σύνολο των κατοικιών αλλά μονάχα για όσες έχουν μικρά χρέη (εκατοντάδων ευρώ) προς το Δημόσιο. Επίσης την κυβέρνηση προβληματίζει το γεγονός πως το αφήγημα περί κατασχέσεων πλουσίων κατοικιών «μπάζει» από παντού καθώς ελάχιστες είναι οι ακριβές κατοικίες που βγαίνουν στο σφυρί συγκριτικά με τις λαϊκές κατοικίες.

Επικοινωνία αντί ουσίας

Σε επίπεδο εντυπώσεων η κυβέρνηση και δείχνοντας πως μόνο επικοινωνιακά κι όχι ουσιαστικά θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα, με ένα «τέχνασμα», την μετατροπή δηλαδή της φράσης «εργατική κατοικία» (που ουσιαστικά σήμαινε την απλή, λαϊκή κατοικία σε εργατικές περιοχές), επιδιώκει σήμερα να «αποδομήσει» τις αποκαλύψεις πως οδηγούνται σε πλειστηριασμό κατοικίες στην φτωχή περιοχή του Ευόσμου. Παραθέτει δηλαδή έγγραφο του Αρείου Πάγου βάσει του οποίου απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις σε κατοικίες του ΟΕΕΚ.

Παρά όμως την προσπάθεια αυτή στις 19 Οκτωβρίου κατοικίες σε λαϊκές κι εργατικές περιοχές είναι βέβαιο πως θα έχουν πρόβλημα.

Όπως δηλώνει στο protothema.gr η γνωστή νομικός Άννα Κορσάνου «η α΄κατοικία δυστυχώς θίγεται παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται» ενώ προτρέπει τους πολίτες να κινητοποιηθούν και να σπεύσουν σε νομικούς συμβούλους ώστε να μη χαθεί μια μάχη η οποία μπορεί να κερδηθεί. Η ίδια αναφέρεται σε δεκάδες περιπτώσεις όπου προχωρούν κατασχέσεις παρά τις εντάξεις οφειλετών στο νόμο Κατσέλη, πράγμα παράνομο.

Προβληματισμός και στους Δήμους

Την ίδια στιγμή όπως πληροφορούμαστε, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιώργος Πατούλης επιδιώκει να υπάρξει εκ μέρους όλων των Δημάρχων της χώρας πρωτοβουλία και κοινή στάση ώστε να μην προωθούνται πλειστηριασμοί για «αστεία ποσά» όπως δηλώνουν συνεργάτες του. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προκύπτει μετά το κύμα κατασχέσεων ακόμα και α' κατοικίας λόγω σειράς χρεών από τον Δήμο Αθηναίων αλλά και άλλους Δήμους. Ο κ. Πατούλης θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους. Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ενώ μόλις χθες τοποθετήθηκε για το προσφυγικό θέμα και την ανάγκη αλληλεγγύης προς τους όντως δοκιμαζόμενους μαθητές από τη Συρία κι άλλες εμπόλεμες χώρες που φιλοξενούνται σε σχολεία των Αθηνών, μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για το γεγονός πως ο Δήμος του εξελίσσεται σε πρωταθλητή των κατασχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα